Katalog Vědecké knihovny v Olomouci, báze SVK01, záznam 000190680

Navigace: https://aleph.vkol.cz/pub / svk01 / 00019xxxx / 0001906xx / 000190680.htm

Chcete-li získat tento dokument, vstupte přímo do katalogu. Získat dokument z katalogu.
If you want to get more information about the document, enter the online catalog. Get the item from catalog.

Kód jazykaeng ita
HZ-Osobní jménoMussolini, Benito, 1883-1945
Názvové údajeJohn Huss / by Benitto Mussolini, translated by Clifford Parker
Nakladatel.údajeNew York : Albert & Charles Boni. INC., 1929
Údaje fyz.popisuVI, 225, [3] s. 188 × 125 × 30 mm
Všeobecná pozn.Mussolini byl talentovaný, temperamentní, rozený lidový tribun s komediálním nadáním, v mládí stoupencem socialistického hnutí. V roce 1913 napsal knihu Giovanni Hus, il Veridico. Kniha vyšla v Římě a je na ní znát Mussoliniho žurnalistická průprava. Nejde o dílo historické, ale naopak politicky motivované. Mussoliniho přitahovaly osobnosti, jež šly proti proudu a bojovaly za pravdu. Jan Hus pro něj byl mužem pravdy. Hus byl zároveň i symbolem vzpoury, rebelství, bratrství, revoluce, což byly znaky, jimiž se vykazovalo i socialistické hnutí, k němuž před Velkou válkou Mussolini náležel. Poválečné osudy a další vydání knihy již plně souvisí s Mussoliniho politickou kariérou. Po Lateránských dohodách přichází dokonce stažení knihy z italských veřejných knihoven. Právě v této době se na trhu objevuje americké vydání z roku 1929. Toto vydání mělo symbolizovat Mussoliniho proradnost, oportunismus a politickou bezpáteřnost a ukázat, že dřívější antiklerikál, obdivovatel kacířů je dnes spojencem „papeženců“. Kniha je vydána bez obrazových příloh, které naopak italské vydání z roku 1913 obsahovalo. Jednalo se o první vydání v angličtině. Další vydání, v jiné formální úpravě a jiném překladu, vyšlo v roce 1939
Citace a odkazyHrbáčová, Jana, ed. a Krušinský, Rostislav, ed. Chrám věd a múz: 450 let Vědecké knihovny v Olomouci, kat. č. 147, s. 238.
*Pozn.o hist.vlast.Státní vědecká knihovna v Olomouci (razítko)
*Pozn.o hist.vlast.SVK Olomouc (razítko)
Pozn.k exemplářiČervenočerný titulní list, předmluva, arabské číslování. Bez obrazových příloh, v předmluvě Mussolini píše, že věří, že se mu skrze vylíčení Jana Husa podaří ve čtenáři vzbudit nenávist vůči tyranii, ať již teokratické nebo jakobínské.
Pozn.o vazběVazba celoplátěná, lepenkové desky potažené červeným plátnem. Na hřbetu a titulním listu vyzlaceně bibliografické údaje.
VZ-Osobní jm.Boni, Charles
VZ-Osobní jm.Boni, Albert
VZ-Osobní jm.Parker, Clifford
Sigla,sign.vlastn.OLA001 459.960
Majitel-korpor.(ST)Státní vědecká knihovna v Olomouci (Olomouc, Česko)
Místo původu pub.New York Spojené státy americké
Počet exemplářů1