Katalog Vědecké knihovny v Olomouci, báze SVK01, záznam 000522198

Navigace: https://aleph.vkol.cz/pub / svk01 / 00052xxxx / 0005221xx / 000522198.htm

Chcete-li získat tento dokument, vstupte přímo do katalogu. Získat dokument z katalogu.
If you want to get more information about the document, enter the online catalog. Get the item from catalog.

HZ-Unifik.názevSTADTRECHT
Názvové údajeVollständige teutsche Stadt=Recht : Im Erb=Königreich Böheim Marggrafthum Mähren, Von einem/ dem Pulico geneigten Rechtsgelehrten in Druck befördert
Nakladatel.údaje(Zufiinden in Wienn : beij Ignatium Rungger burgerl. buchhind, Anno 1720
Údaje fyz.popisu[X], 678, [LXX] s. : omyly: 518 m. 158, 123 m. 223, 149 m. 349 ; 4°(8°), 20,5×16,5×5 cm
Všeobecná pozn.Souborné vydání městských práv pro Čechy a Moravu. Jde o sumární právní svod obsahující ustanovení soukromoprávní i veřejnoprávní povahy. Ve velké většině převažují soukromoprávní normy, především občanskoprávního charakteru, ale i rodinné případně obchodní (dnes převážně upraveny v rodinném zákoníku) povahy. V souhrnu se objevují i veřejnoprávní normy, řečeno dnešními slovy správního charakteru např. Vom Bauen. V největší míře se vyskytují veřejnoprávní normy v podobě trestněprávní (procesní i materiální povahy). Ze skutkových podstat jsou zdůrazněny především ty, které jsou typické pro městský život např. krádež Vom Diebstahl nebo pomluva Von der Schmähung, případně Von Schmäh-Brieffen oder Karten ap. Pomluva byla v městském prostředí velmi závažným trestněprávním deliktem, jelikož čest znamenala pro člověka žijícího zpravidla v maloměstském mikrosvětě velmi důležitou hodnotu. Jako přítisk jsou opět uvedeny instrukce královským a věnným městům z dědičného království českého z roku 1651, přiloženy jsou dále různé přísahy (juramenta) pro soudce či přísedící. Na závěr je připojený užitečný alfabetický registr právních pojmů.
*Pozn.o hist.vlast.na t. l. dvě modrá ovál. razítka EX LIBRIS BIBLIOTHECAE CONVENTUS LITOMERICENSIS ORD. PRAED.
*Pozn.o hist.vlast.Na předním přídeští rukou: Ad usum fratris Godefridi .... filij Conventij Litom.
Pozn.k exemplářiNa černě a červeně tištěném titulním listu lept českého lva s korunou nesenou mořskými pannami, dále na titulním listu dvě modrá ovál. razítka (viz pole 561), verso celostránkový lept moravské orlice, na str. 277 celostránkový lept s rozrodem. Vlysy a viněty, často s figur. výzdobou, arabské číslování, kustody, signatury, marginálie, linky. Na předním přídeští vlastnický vpisek (viz pole 561).
Pozn.o vazběVazba pergamenová na lepence, na přední desce papírový štítek se sig. 994.112, na hřbetu rukou čílsice 9 a dále nalepen papírový štítek s textem: Stadt Recht..., petrolová ořízka.
VZ-Osobní jm.Rungger, Ignaz, činný 1720
VZ-Příb./anal.náz.Instruction der königlichen und Leibgeding Städte im Erb-Königreich Böheim de dato Prag 2. Martii, Anno 1651
Sigla,sign.vlastn.OLA001 994.112
Majitel-korpor.(ST)dominikáni klášter u sv. Michala (Litoměřice, Česko)
Místo původu pub.Vídeň Rakousko
Počet exemplářů1
Elektron.přístupvazba
Elektron.přístuppřední přídeští
Elektron.přístuptitulní list
Elektron.přístupmoravská orlice
Elektron.přístupilustrace
Elektron.přístuparchiv994112