Katalog Vědecké knihovny v Olomouci, báze SVK01, záznam 000523305

Navigace: https://aleph.vkol.cz/pub / svk01 / 00052xxxx / 0005233xx / 000523305.htm

Chcete-li získat tento dokument, vstupte přímo do katalogu. Získat dokument z katalogu.
If you want to get more information about the document, enter the online catalog. Get the item from catalog.

Kód jazykalat grc
Kód předm.kateg.094 Staré tisky
HZ-Osobní jménoBayer, Johann, 1572-1625
Názvové údajeJoannis Bayeri Rhainani I. C. Uranometria : Omnium Asterismorum Continens Schemata, Nova Methodo Delineata, Aereis Laminis Expressa / Tabulas In Aes Incidit Alexander Mair
Nakladatel.údajeAugustae Vindelicorum : Excudit Christophorus Mangus, 1603
Údaje fyz.popisu[106] fol. : [51] měd. tab. ; 2°(4°), blok 32,5 × 23 × 2 cm
Všeobecná pozn.Jde o první vydání vzácného atlasu celé hvězdné oblohy - čili svého druhu první hvězdný atlas pokrývající celou nebeskou sféru. Bayerův atlas je také jeden z prvních, který obsahuje dvanáct nových souhvězdí jižní oblohy, které nedávno identifikoval nizozemský navigátor Pieter Dirckzoon Keyzer. Zároveň je první z nebeských atlasů, které představují hvězdy kolem jižního pólu. Krásné rytiny, mapující více než 2000 hvězd, provedl Alexander Mair. Nejvýznamnějším rysem této knihy je v tom, že jde o atlas, tedy soubor map, spíše než z obrázků. Na prvních 48 grafech je vidět souhvězdí na severní polokouli. 49. tabule zobrazuje 12 nových souhvězdí jižní oblohy. Poslední dva grafy dávají přehled o hvězdách na obou hemisférách (Synopsis coeli superioris borea - čili Přehled severní polokoule ; Synopsis coeli inferioris austrina - Přehled jižní polokoule). Každá tabule obsahuje mřížku pro přesné určování polohy každé hvězdy na zlomky stupně. Tento postup Bayer převzal od Tycha de Brahe.
Citace a odkazyVD17 39:125032X
Citace a odkazyWarner, The sky explored, s. 18-19; Brown, Astronomical atlases, maps & charts, s. 19-25; Zinner, Astronomische Instrumente, s. 172.
*Pozn.o hist.vlast.Na titulním listu rukou: Adam Radrimski 1636.
*Pozn.o hist.vlast.Na titulním listu rukou (totéž na posledním): Collegij Societatis JESV Olomucij ab Ao. 1732.
*Pozn.o hist.vlast.Na titulním listu razítko s textem: BIBLIO: CAESAREAE OLOMUCII
Pozn.k exemplářiTitulní list ve formě alegorické mědirytinové bordury (Po pravé straně stojí na piedestalu postava Ptolemaia a vlevo potom Hercules. Pod nimi nápisy Atlanti uetustiss astronom magistro a Herculi uetustiss astronom discipulo V horní části titulního listu je zobrazen Apollon, uprostřed Eternity s korunou hvězd a dvěma lvy na vodítku, vpravo Diana s pláštěm pokrytým hvězdami. Uprostřed spodní části bordury ležící Kozoroh a pod ním pohled na Augsburg), následuje dedikace (Marcus Velserus a Quirinus Rechling). Iniciály, versály, kustody, signatury, vlysy, viněty, živá záhlaví, bez číslování - pouze jednotlivé tabuje číslovány písmeny, řídce rukopisné vpisky, kolofon s tiskařským signetem na konci, na zadní předsádce rukou psaný index měd. tab. Dílo obsahuje celkem 51 mědirytinových tabulí ve formě dvojlistu s vyobrazeními souhvězdí.
Pozn.o vazběLepenka potažená hladkým bílým pergamenem, červená ořízka, hřbet zdoben zlacenými štítky s názvem a mj. i jezuitskou signaturou: R II / N 20, na hřbetu rovněž papírový štítek se starší olomouckou signaturou (b 9.).
VZ-Osobní jm.Mair, Alexander, 1559-1617
VZ-Osobní jm.Minderus, Raimundus
VZ-Osobní jm.Grasperger, Caspar, činný 1603
VZ-Osobní jm.Velserus, Marcus
VZ-Osobní jm.Rechling, Quirinus
VZ-Osobní jm.Mang, Christoph, asi 1567-1617
VZ-Osobní jm.Radrimski, Adam
VZ-KorporaceJezuitská kolej (Olomouc, Česko)
Označení - staré tiskyRP
Sigla,sign.vlastn.OLA001 III 9.107
Majitel-osoba (ST)Radrimski, Adam
Majitel-korpor.(ST)jezuité kolej P. Marie Sněžné (Olomouc, Česko)
Místo původu pub.Augsburg Německo
Počet exemplářů1
Elektron.přístupvazba
Elektron.přístuptitulní list
Elektron.přístupdedikace
Elektron.přístupmědirytina - Perseus
Elektron.přístupkolofon
Elektron.přístupmědirytina