Katalog Vědecké knihovny v Olomouci, báze SVK01, záznam 000543294

Navigace: https://aleph.vkol.cz/pub / svk01 / 00054xxxx / 0005432xx / 000543294.htm

Chcete-li získat tento dokument, vstupte přímo do katalogu. Získat dokument z katalogu.
If you want to get more information about the document, enter the online catalog. Get the item from catalog.

Kód jazykager lat fre
Kód předm.kateg.094 Staré tisky
HZ-Osobní jménoBesson, Jacques, 1540-1576
Názvové údajeTheatrum oder Schawbuch, Allerley Werckzeug und Rüstungen, des Hochverstendigen Sinnreichen Mathematici, Iacobi Bessoni, auss dem Delphinat / Mit einer augenscheinlichen Erklerung Francisci Beroaldi, auff alle und jede Figuren: Desgleichen mit nottwendigen und nutzlichen und biss auff dise Zeit niemals in truck aussgangnen, Vermehrungen, gebessert und illustrirt: Durch Iulium Paschalem, einen Messanischen vom Abel. Und nun letztlich auss der Latinischen unnd Franszösischen Sprach in die Hochteutsche Sprach verdolmetschet [Jacques Chouet]
Nakladatel.údajeMümbelgart : durch Jacob Foillet, Fürstlichen Würtembergischen Buchtruckern, 1595
Údaje fyz.popisu[65] listů : il. ; 4° (2°), 38,5 × 25,5 × 1,5 cm
Citace a odkazyVD 16 B 2281
Všeobecná pozn.Jacques Besson se pravděpodobně narodil ve francouzském Grenoblu kolem roku 1540, ale první určitá zmínka o něm pochází z roku 1557, když poskytl švýcarskému Lausanne model čerpadla pro veřejné kašny. Publikoval taktéž knihu De absoluta ratione extrahendi olea et aquas e medicamentis simplicibus. (Curych 1559). Stejného roku se přestěhoval do Ženevy, kde zažádal, aby zde mohl trvale žít a vyučovat matematiku. Jsou i důkazy o tom, že se ujal duchovního úřadu (patrně pod tlakem) a stal se farářem protestantské reformované církve v Villeneuve- de- Berg ve Francii. Tento úřad ale brzy opustil a vrátil se k původnímu povolání učitele matematiky v Lyonu, někdy v letech 1564-65, později v Oreánsu v r. 1567. Zde také vydal svoji druhou práci, Le Cosmolabe, (Paříž 1567). Tato kniha obsahovala popis propracovaných přístrojů užívaných k navigaci, zeměměřičství, kartografii a astronomii a také pasáže obsahující řadu vynálezů, které se chystal objasnit ve své další knize. Tou se stala jeho „Theatrum instrumentorum et machinorum“. Stal se tak jedním z prvních, který poskytl tištěnou ukázku své práce, ukázku svých mechanických vynálezů.
*Pozn.o hist.vlast.Na titulním listu razítko s textem: BIBLIO: CAESAREAE OLOMUCII
*Pozn.o hist.vlast.Na přední desce slepotiskem iniciály a vročení: S. W. S. / 1617
Pozn.k exemplářiČerveno-černý titulní list s alegorickou bordurou, následuje dedikace Fridrichu, knížeti würtemberskému a předmluva. Iniciály, versály, vlysy, viněty, signatury, číslovány pouze jednotlivé tabule - celkem 60 (šestá tabule duplicitní - sekundárně vložena). Ilustrace v knize znázorňují jak měřičské a kresličské nástroje, tak konkrétní přístroje a vynálezy jako soustruhy, brusky kamene, pily, vozy tažené koňmi, sudy, rypadla, beranidla, mlýny, navijáky, výtahy, kladkostroje, tahače, pěchovačky, čerpadla a pumpy, záchranné přístroje, lodní pohony a další. Knižní blok doplněn v závěru o 17 prázdných listů.
Pozn.o vazběZažloutlá hladká pergamenová vazba. Tkanice svírající vazbu utrženy. Na přední desce hůře zřetelný slepotisk s datem 1617 a patrně vlastnickými iniciálami S. W. S. Na zadní desce již špatně viditelný ornament (supralibros?) - Srdce stojící na lebce, uvnitř něhož stojí vztyčený kříž, proklané dvěma šípy, které jsou překřížené. Vše oválně orámováno rostlinným motivem. Zbytek špatně rozpoznatelný. Červeno-modře stříkaná ořízka, hřbet přetřen ve spodní části šedě a doplněn o dva papírové štítky mj. se starou signaturou (a 11).
VZ-Osobní jm.Béroalde de Verville, François, 1556-1626
VZ-Osobní jm.Paschali, Giulio, činný 1595
VZ-Osobní jm.Chouet, Jacques, asi 1550-
VZ-Osobní jm.Foillet, Jacques, 1554-1619
Označení - staré tiskyRP
Sigla,sign.vlastn.OLA001 III 9.059
Majitel-korpor.(ST)Univerzitní knihovna v Olomouci (Olomouc, Česko)
Místo původu pub.Montbéliard Francie
Počet exemplářů1
Elektron.přístupvazba
Elektron.přístuptitulní list
Elektron.přístupdedikace
Elektron.přístupfigura 27
Elektron.přístupfigura 39
Elektron.přístupfigura 48