Katalog Vědecké knihovny v Olomouci, báze SVK01, záznam 000581643

Navigace: https://aleph.vkol.cz/pub / svk01 / 00058xxxx / 0005816xx / 000581643.htm

Chcete-li získat tento dokument, vstupte přímo do katalogu. Získat dokument z katalogu.
If you want to get more information about the document, enter the online catalog. Get the item from catalog.

HZ-Osobní jménoBraun, Georg, 1542-1622
Názvové údajeUrbium Praecipuarum Totius Mundi Liber Tertius / Georgius Bruin Agrippinas, et Franciscus Hogenbergius, dedicant consecrantq.
Varianta názvuCivitates Orbis Terrarum
Nakladatel.údajeColoniae Agrippinae : Typis Godefridi Kempensis, 1588
Údaje fyz.popisu[124] fol. : [58] kolor. měd. ; 2°, 41 × 28 × 2,5 cm
Všeobecná pozn.Názvem Civitates Orbis Terrarum bývá označováno jedno z významných děl konce 16. století - atlas měst světa. Atlas je tvořen šesti fóliovými svazky, ve kterých je na 363 listech zobrazeno 546 sídel Evropy, afrického a asijského pobřeží a dvě města Nového světa. Jednotlivé díly byly v letech 1572-1617 vydávány v Kolíně nad Rýnem, svazky již publikované byly vydávány opakovaně. V čele rozsáhlého autorského kolektivu stáli vydavatel Georg Braun, děkan v Kolíně nad Rýnem, a Franz Hogenberg - rytec, vydavatel a obchodník, původem z Mechelen. Jednotlivé díly atlasu jsou (s výjimkou úvodních dedikací a oslavných básní) uspořádány tak, že vnitřní strany dvoulistů jsou vyplněny pohledem na město či města, zatímco vnější strany jsou opatřeny informativním textem vztahujícím se k zobrazovanému sídlu. Textové informace přinášené Civitates mají encyklopedický charakter, jsou kompilovány převážně z údajů převzatých ze starších naučných děl včetně antických, které G. Braun cituje v předmluvě k I. dílu.
*Pozn.o hist.vlast.Na titulním listu rukou (totéž na fol. 2): Catalogo inscriptus Collegii Societatis Jesu Hradisstii Anno 1675 8. Julii
Pozn.k exemplářiKolorovaný alegorický titulní list, iniciály, versály, kustody, živá záhlaví, arabské číslování pouze u tabulí. Exemplář obsahuje celkem 58 kolorovaných rytinových dvoulistů z 59 - chybí tab. č. 51 - Laurentum, Orivetum. Autorsky signováno.
Pozn.o vazběVazba v tmavě hnědé kůži, bohatě zdobená protlačovaným slepotiskem. Uprostřed přední desky kartuše v jejímž středu je nápis CIVITATES ORBIS TERRARUM. Zelené spojovací tkanice utržené, stříkaná ořízka (červené pruhy). Na hřbetu dva staré štítky a jeden papírový se starou signaturou (a 3).
VZ-Osobní jm.Hogenberg, Franz, 1538-1590
Sigla,sign.vlastn.OLA001 III 19.273/ 3
Majitel-korpor.(ST)jezuité kolej u Sv. Františka Xaverského (Uherské Hradiště, Česko)
Místo původu pub.Kolín nad Rýnem Německo
Počet exemplářů1