Katalog Vědecké knihovny v Olomouci, báze SVK01, záznam 000597834

Navigace: https://aleph.vkol.cz/pub / svk01 / 00059xxxx / 0005978xx / 000597834.htm

Chcete-li získat tento dokument, vstupte přímo do katalogu. Získat dokument z katalogu.
If you want to get more information about the document, enter the online catalog. Get the item from catalog.

Kód předm.kateg.094 Staré tisky
HZ-Osobní jménoEbelin, Johann Wolfgang, asi 1650-1712
Názvové údajeProcessus inquisitorius, welcher in der königl. Böhm. Residenz-Stadt Prag von den hochlöbl. königl. Appellationstribunal, als einem, im Erb-Königreich Böheimb, Herzoghtums Schlesien, und Erbmarggrafthum Mähren außgesetzten Königl. Ober-Gericht, im Jahr 1694. wider beyde Prager Juden Lazar Abeles und Löbl Kurtzhandl, wegen des, ex odio Christianae Fidei, von ihnene Juden, ermordeten zwölffjährigen Jüdischen Knabens, Simon Abeles, als Leiblichen Sohns deß ersten verführet, ...
Nakladatel.údajePrag : Casp. Zach. Wussin, 1728
Údaje fyz.popisu[12], 93 s. : 2× měď. ; 4°, 21,5×16,5×1,5 cm
*Pozn.o hist.vlast.Na titulním listu razítko s textem: BIBLIO: CAESAREAE OLOMUCII
Všeobecná pozn.Jde o německou mutaci (několikáté vydání) inkvizičních aktů k procesu s Lazarem Abelesem a Löblem Kurtzhandlem, kteří údajně spáchali zločin vraždy na konvertitovi a Lazarově synovi Šimonu Abelesovi. Česká verze vyšla v roce 1696. K procesu vyšla i latinská verze inkvizičních akt a pojednání o celém případu od jezuity Johanna Edera. Trestní spis je samozřejmě vydán za účelem potvrzení správnosti rozhodnutí a celého řízení, které proběhlo u apelačního soudu. Celý spis má zároveň propagační roli, spadá do doby otevřeného úřednického antisemitismu habsburské monarchie. Je tedy nutno jej pojímat z hlediska účelovosti, z hlediska zájmů vrchnosti. Na druhou stranu trestní spis poměrně objektivně zachycuje postup inkvizice, užívání jednotlivých procesních úkonů, zajištění osob a důkazů, používání jednotlivých důkazních prostředků, hodnocení důkazů, vůbec celý proces dokazování, vlivy České dvorské kanceláře ve Vídni, jakožto revizní instance apod. V tomto ohledu jsou inkviziční akta důležitým pramenem a umožňují nám rekonstruovat prvoinstanční inkviziční proces u rady nad apelacemi.
Pozn.k exemplářiIniciálky, versálky, arabské číslování, signatury, kustody, vlysy, linky, koncová viněta, frontispis, před první číslovanou stranou mědirytina se zpodobněním Šimona Abelese.
Pozn.o vazběVazba hnědá lepenka, na přední desce papírový štítek se sig. 6.260, na hřbetu nalepeny 2 papírové štítky, na jednom rukou zkrácený název, na druhém stará signatura d 29., červená stříkaná ořízka.
*Lokální poznámkaMírně poškozená vazba.
Označení - staré tiskyRP
Sigla,sign.vlastn.OLA001 6.260
Majitel-korpor.(ST)Univerzitní knihovna v Olomouci (Olomouc, Česko)
Místo původu pub.Praha Česko
Počet exemplářů1
Elektron.přístupvazba
Elektron.přístupfrontispis
Elektron.přístuptitulní list
Elektron.přístupmědirytina