Katalog Vědecké knihovny v Olomouci, báze SVK01, záznam 000618123

Navigace: https://aleph.vkol.cz/pub / svk01 / 00061xxxx / 0006181xx / 000618123.htm

Chcete-li získat tento dokument, vstupte přímo do katalogu. Získat dokument z katalogu.
If you want to get more information about the document, enter the online catalog. Get the item from catalog.

Kód předm.kateg.094 Staré tisky
HZ-Osobní jménoGerdorff, Hans von, 1455-1529
Názvové údajeFeldbuch der Wundt Artzney, sampt des Menschen Cörpers Anatomey, vnnd Chirurgischen Instrumenten, warhafftig Abcontrafeyt, vnd beschrieben : Allen Artzten, Barbierern vnnd einem jeden selbst zutäglichem Gebrauch trewlich an Tag geben / Durch M.Hanns Gerßdorff, genannt Schylhans Bürger vnd Wundartzt zu Straßburg
Nakladatel.údajeFrankfurt am Mayn : durch Hermann Gülfferich, 1551
Údaje fyz.popisu[1], [4], XCIX fol.
Všeobecná pozn.Kniha německého lékaře Hanse von Gerdorffa (Gersdorffa), zvaného Schyl-Hans, se obsahově opírala o poznatky středověkého lékaře Guye de Chauliaca, sloužila dlouhá léta jako základ chirurgických znalostí v Evropě, zejména díky svému zaměření na léčbu nejrůznějších poranění a amputace.
Společně s:Přívazek k signatuře II 16.521-II 16.522
Pozn.k exemplářiČerveno- černý titulní list s dřevořezovou ilustrací znázorňující chirurgický zákrok na bojišti, iniciálky, versálky, marginálie, signatury, kustody, římská foliace, množství dřevořezů v textu, některé od Johanna Ulricha Wechtlina nebo H.B. Griena, známá je zejména Wechtlinova ilustrace kostry (jde o skelet, který sochař Nicklaus von Hagenau okolo r. 1500 vytesal do kamene), nebo ilustrace znázorňující na lidském těle body pro pouštění žilou, ilustrace mužské postavy s nejrůznějšími, vesměs bodnými a řeznými i střelnými zraněními; dále dřevořezy znázorňující chirurgické zákroky, rovnání kostí, od H.B. Griena patrně celostr. dřevořez sv. Antonína nebo dva lékaři při disputaci, ilustrace užity i v jiných, vesměs lékařských knihách 16. století, na poslední straně celostránkový dřevořez s erbem.
Citace a odkazyKorhoň, Miloš, ed. Lidské tělo: anatomie člověka v tiscích 15.-18. století: katalog výstavy, kat. č. 9, s. 52-55.
Označení - staré tiskyRP
Sigla,sign.vlastn.OLA001 II 16.522
Místo původu pub.Frankfurt nad Mohanem Německo
Elektron.přístuptitulní list
Elektron.přístuptext
Elektron.přístupdřevořez
Elektron.přístupdřevořez
Elektron.přístupdřevořez
Elektron.přístupdřevořez
Elektron.přístupdřevořez
Elektron.přístupdřevořez