Katalog Vědecké knihovny v Olomouci, báze SVK01, záznam 000628077

Navigace: https://aleph.vkol.cz/pub / svk01 / 00062xxxx / 0006280xx / 000628077.htm

Chcete-li získat tento dokument, vstupte přímo do katalogu. Získat dokument z katalogu.
If you want to get more information about the document, enter the online catalog. Get the item from catalog.

Kód předm.kateg.094 Staré tisky
HZ-Osobní jménoKhunrath, Heinrich, 1560-1605
Názvové údajeAmphitheatrum Sapientiae Aeternae, Solius Verae, Christiano-Kabalisticum, Divino-Magicum, nec non Physico-Chymicum Tertriunum, Catholicon / Instructore Henrico Khunrath Lips: Theosophiae amatore fideli, et Medicinae utriusq[ue] Doct: Hallelu-Iah! Hallelu-Iah Hallelu-Iah! Phy diabolo! E millibus vix uni.
Varianta názvuAmphitheatrum Sapientiae Aeternae
Nakladatel.údajeHanoviae : Excudebat Guilielmus Antonius, 1609
Údaje fyz.popisu[4], 60, 223 s., 10 tab. ; 4°, 29,5 × 19,5 × 2,5 cm
Všeobecná pozn.H. Khunrath byl německý fyzik, filozof a alchymista, který působil na dvoře Rudolfa II. Ve své nejslavnější práci Amphitheatrum Sapientiae Aeternae prohlašoval, že kámen mudrců může být nalezen díky Kristovi a užíval alchymii k interpretaci Bible. Jeho filozofie je pojítkem mezi filozofií Johna Dee a rosekruciány. Filozoficko-alchymistické dílo Amphitheatrum Sapientiae Aeternae(Divadlo věčné moudrosti) se týká mystických aspektů alchymistického umění. Kniha byla poprvé vydána v roce 1595 v Hamburku, 2. vydání z roku 1609 obsahuje populární mědirytinové ilustrace.
*Pozn.o hist.vlast.Na předním přídeští heraldické exlibris s textem: WENCESLAUS ABBAS FONTIS BEATAE / VIRGINIS MARIAE AD ZAAR: // SIGILLUM CONVENTus FONTIS / BEATAE VIRGINIS MARIAE IN :ZAAR - rukou dopsáno: emptus Anno 1725
*Pozn.o hist.vlast.Na titulním listu rukou: Bibliothecae Mnrij Zarensis
Citace a odkazyHrbáčová, Jana, ed. a Krušinský, Rostislav, ed. Chrám věd a múz: 450 let Vědecké knihovny v Olomouci, kat. č. 36, s. 78-79.
*Pozn.o hist.vlast.Na rubu titulního listu razítko s textem: CAES. REG. BIBLIOTHECA Olomucensis
*Pozn.o hist.vlast.Na rubu frontispisu rukou: Sum Jo[hann]is Dominici de Sanzey ph M.Dr. Eq:[uitis] Aurati 1675 . 8 f.
Pozn.k exemplářiPřední předsádka s vodoznakem (dvouhlavá korunovaná orlice), mědirytinový frontispis zobrazuje autora H. Khunratha ve věku 42 let, jehož postava drží kružítko a stojí nad stolem s otevřenou Biblí a psem po pravém boku, kolem portrétu jsou vyobrazeny knihy a alchymistické přístroje a pomůcky. Pod portrétem přípisek od M. Andr. Ricciuse, mědiryt signován Johan Diricks Van Campe[n], sculpsit: Magdeburgi. Ten je patrně i autorem titulního listu a pěti obdelníkových dvoustránkových ilustrací. Emblematický titulní list zobrazuje dva obelisky s množstvím alchymistických a kabalistických symbolů a textů (např. Id quod inferis sicut quod superis, čili co je dole, to je i nahoře), uprostřed obelisků se nachází titul knihy v ozdobném věnci s malým portrétem autora, ve spodní části titulu rok 1602, nakladatelské údaje se ale nacházejí v kolofonu na konci knihy. Za titulním listem následuje 5 obdélníkových rytin znázorňujících cestu poznání k bráně amfiteátru věčné moudrosti, dále 4 kruhové rytiny, signovány: Paullus vader Doorth Antverpiae sculps. Autorem předlohy jedné z rytin, která zobrazuje snad Khunrathovu laboratoř s modlícím se alchymistou, byl holandský renesanční malíř Hans Vredeman de Vries (v ilustraci: HF Vries pinxit). Dřevořezové vlysy, iniciálky, vinětky, písmo lat. antikva a kurzíva, německá fraktura, versálky, arabská paginace, marginálie, text v jednoduchých rámcích z linek, ukazovací ručičky. Mezi stranou 184 a 185 vložen list s vodoznakem (snad Staré město pražské)a mědirytinovou ilustrací (sova s brýlemi a pochodněmi mezi hořícími svícny) a devizou s textem: Was Hellffen Fakeln Licht Oder Briln, So Die Levt Nicht Sehen Wollen. Tato ilustrace byla častá v alchymistických publikacích 16.- 17. století.
Pozn.o vazběPolokožená vazba - lepenka potažená mramorovaným papírem, usňový hřbet zdoben zlacením, ve druhém mezivazí štítek s vyzlacenými bibliografickými údaji, v posledním mezivazí papírový štítek se starou sign. c2, kožené tkanice.
VZ-Osobní jm.Wolfart, Erasmus
VZ-Osobní jm.Diricks van Kampen, Jan
VZ-Osobní jm.Doort, Paulus van der
VZ-Osobní jm.Vredeman de Vries, Hans, 1527-asi 1604
VZ-Osobní jm.Riccius, M. Andreas
VZ-Osobní jm.Antonius, Wilhelm, -1611
VZ-Osobní jm.Benck, A.
Označení - staré tiskyRP
Sigla,sign.vlastn.OLA001 II 26.445
Majitel-osoba (ST)Sanzey, Johann Dominic de
Majitel-osoba (ST)Vejmluva, Václav, opat Žďárský, 1670-1738
Majitel-korpor.(ST)cisterciáci konvent Nanebevzetí Panny Marie (Fons s. Mariae) (Žďár, Česko)
Majitel-korpor.(ST)Univerzitní knihovna v Olomouci (Olomouc, Česko)
Místo původu pub.Hanau Německo
Počet exemplářů1
Elektron.přístupvazba
Elektron.přístuptitulní list
Elektron.přístupexlibris
Elektron.přístupilustrace
Elektron.přístupilustrace