Katalog Vědecké knihovny v Olomouci, báze SVK01, záznam 000669029

Navigace: https://aleph.vkol.cz/pub / svk01 / 00066xxxx / 0006690xx / 000669029.htm

Chcete-li získat tento dokument, vstupte přímo do katalogu. Získat dokument z katalogu.
If you want to get more information about the document, enter the online catalog. Get the item from catalog.

Kód jazykacze rus
HZ-Osobní jménoŠestakov, Andrej Vasil'jevič, 1877-1941
Názvové údajeDějiny SSSR : Struč. výklad / Red. A.V. Šestakov ; Přel. D. Fundová a D. Potáčová [z] rus. orig. Istorija SSSR. Kratkij kurs
Údaje o vydání2. vyd., ve Světě sovětů 1. vyd.
Nakladatel.údajePraha : Svět sovětů, 1952 (Svoboda 4)
Údaje fyz.popisu150, [2] s. : [5] barev. mp. 32 s. obr. příl. ; 8°
Edice-jiná formaPrameny poznání SSSR ; sv. 27
Všeobecná pozn.15000 výt.
ResuméPřehledná příručka historie zemí dnešního SSSR pro studenty, učitele i ostatní zájemce, přístupně kreslí život praobyvatel země, vytvoření kyjevského knížectví a novgorodského panství i vládu mongolských dobyvatelů. Poznáváme vznik národního ruského státu, jeho rozšíření na východ i na jih, rozvoj statkářské a kupecké Rusi za Petra Velikého i vznik policejního carského státu v 19. století, kdy dochází k vzrůstu kapitalismu, což pak vede k dvěma buržoasním revolucím a k svržení carismu. Teprve Velkou říjnovou revolucí byla nastoupena po intervenční válce spojenců a po občanské válce se zbytky svržených tříd cesta k socialismu. Další rozmach státu v stalinských pětiletkách byl pak zdržen vpádem německých fašistů za Velké vlastenecké války. Proud historického vývoje je zarámován do širšího světového rámce.
ResuméV hutné zkratce líčí kniha dějiny SSSR od dávné minulosti až po současnou dobu. Názvy kapitol: Naše vlast v dávné minulosti. Kyjevský stát. Vých. Evropa pod vládou mongolských dobyvatelů. Vznik ruského národního státu. Rozšíření ruského státu. Selské války a povstání utlačených národů v 17. stol. imperiem statkářů a kupců. Carské Rusko na konci 18. a v 1. polovině 19. stol. Vzrůst kapitalismu v carském Rusku. První buržoasní revoluce v Rusku. Druhá buržoasní revoluce v Rusku. Velká říjnová socialistická revoluce. Vojenská intervence. Občanská válka. Přechod k pokojné práci na obnově hospodářství v zemi. Stalinské pětiletky a Velká vlastenecká válka.
VZ-Osobní jm.Fundová, Daniela
VZ-Osobní jm.Potáčová, D.
VZ-Edice-Unif.náz. Prameny poznání SSSR
Sigla,sign.vlastn.OLA001 141.354 k
Předmět.heslaRusko - dějiny
Předmět.heslaSSSR - dějiny
Počet exemplářů1