Katalog Vědecké knihovny v Olomouci, báze SVK01, záznam 000684081

Navigace: https://aleph.vkol.cz/pub / svk01 / 00068xxxx / 0006840xx / 000684081.htm

Chcete-li získat tento dokument, vstupte přímo do katalogu. Získat dokument z katalogu.
If you want to get more information about the document, enter the online catalog. Get the item from catalog.

Kód předm.kateg.094 Staré tisky
HZ-Osobní jménoRvačovský ze Rvačova, Vavřinec Leander, 1525-asi 1590
Názvové údajeMassopust : Knijha o vwedenij w prawau a Bohu milau pobožnost skrz kratochwilné o Dwanácti Synech Massopustowých Patrzarssých Pekelnijch rozgijmánij Spasytedlná naučenij dáwagijc proč se gegich towaryšstwij wssyckni warovati magij / nynij w nowě wydaná od Kněze Wavřince Leandra Rvačovského z Raudnice, Děkana w Městě Slaném
Nakladatel.údajeWytisstěno w Starém Městě Pražském : v Giřijho Melantrycha z Aventýnu, 1580
Údaje fyz.popisu[29], 580, [22], 3 s. ; 4°
Citace a odkazyHrbáčová, Jana, ed. a Krušinský, Rostislav, ed. Chrám věd a múz: 450 let Vědecké knihovny v Olomouci, kat. č. 12, s. 40.
Všeobecná pozn.Toto dílo je posledním tiskem pražského nakladatele a tiskaře Jiřího Melantricha z Aventinu. Jde o ojedinělý spis, který podává kritiku tehdejší společnosti formou „kratochvilných řečí“. Autorem spisu byl utrakvistický kněz Vavřinec Leander Rvačovský (zemř . po r. 1591). Studoval na vysokých školách v Německu a pro své časté neshody jak s vrchností, t7ak s farníky či utrakvistickou konzistoří měníval místa svého působení, a to jako farář nebo děkan v Čechách a na Moravě. V předmluvě své knihy vysvětluje, že na žádost svých přátel sepsal poučení pro mládež o původu pohanských a ďábelských masopustních rozpustilostí. Texty pro svůj spis si vybíral z Písma i z různých církevních i světských historií. Pro své líčení si zvolil personifikaci Masopustu a jeho ženy Pýchy a jejich 12 synů, pekelných patriarchů.
*Pozn.o hist.vlast.Na titulním list rukou: Catalogo inscriptus Domus Probationis Societatis Jesu Brunae Anno 1624 die 7 Novembris Folio 328
Pozn.k exemplářiČerveno-černý tit.l. se signetem, rukop. vpisky a razítkem olom. knihovny i signaturou, písmo fraktura a lat. antikva, iniciálky, marginálie, ukazov. ručičky, živá záhlaví, signatury, kustody, dřevořezové ilustrace 12-ti synů, pekelných patriarchů, personifikovaného boha Masopusta a jeho ženy Pýchy s charakteristickou momentkou z jejich života, některé části obrázků začerněny, na konci knihy dřevořez zpodobňující Rvačovského. Ilustrace jsou anonymní, zřejmě domácího původu, vyrobeny speciálně pro tuto publikaci a nikde jinde druhotně nepoužité.
Citace a odkazyKnihopis č. K15127
Pozn.o vazběDřevěné desky potažené světlou usní zdob. slepotiskem s rámcovou kompozicí, jedna funkční mosazná spona, hřbet přetřen bílou olejovou barvou.
*Pozn.o hist.vlast.Na titulním listu razítko s textem: BIBLIO: CAESAREAE OLOMUCII
Elektron.přístupKnihopis
Označení - staré tiskyRP
Sigla,sign.vlastn.OLA001 32.383
Majitel-korpor.(ST)jezuité kolej Nanebevzetí P. Marie (Brno, Česko)
Majitel-korpor.(ST)Univerzitní knihovna v Olomouci (Olomouc, Česko)
Místo původu pub.Praha Česko
Počet exemplářů1
Elektron.přístupdřevořez
Elektron.přístupdřevořez
Elektron.přístupdřevořez
Elektron.přístupdřevořez
Elektron.přístupdřevořez
Elektron.přístupdřevořez
Elektron.přístupdřevořez
Elektron.přístuptitulní list
Elektron.přístupdřevořez
Elektron.přístupdřevořez
Elektron.přístupdřevořez
Elektron.přístupdřevořez
Elektron.přístupdřevořez
Elektron.přístupportrét autora Vavřince Leandra Rvačovského