Katalog Vědecké knihovny v Olomouci, báze SVK01, záznam 000688678

Navigace: https://aleph.vkol.cz/pub / svk01 / 00068xxxx / 0006886xx / 000688678.htm

Chcete-li získat tento dokument, vstupte přímo do katalogu. Získat dokument z katalogu.
If you want to get more information about the document, enter the online catalog. Get the item from catalog.

HZ-Osobní jménoPlatina, Bartholomaeus, 1421-1481
Názvové údajePlatine de honestate voluptate et valitudine vel de obsoniis et arte coquinaria libri dece[m]
Varianta názvuDe honesta voluptate
Nakladatel.údajeVenetiis : Per Joannem de Cereto de Tridino alias Tacuinum, 1503
Údaje fyz.popisu[87] fol. ; 4°, 19,5×14×2 cm
Všeobecná pozn.De Honesta voluptate je jednou z nejstarších a nejpopulárnějších tištěných kuchařských knih, která představuje pramen poznání každodenního života poloviny 15. století a dává nám nahlédnout také do dietetických zvyků oné doby. Nejedná se o obyčejnou kuchařku, ale spíše o humanistický traktát o správném a zdravém životě inspirovaný Epikurem. Kniha je rozdělena na deset částí, přičemž první části mají obecnější charakter, autor se zde zabývá otázkami vhodného výběru místa k bydlení, spánkem, cvičením, zábavou, jídlem jako takovým, jeho původem a kulturou a přípravou jídelního stolu. Další části knihy se věnují nejrůznějším pokrmům a surovinám, můžeme zde najít pojednání o ovoci a přírodních produktech (med, olej, cukr, mléko), kapitolu o koření, mandlích, kaštanech, cibuli a pórku, knihu o nakládaných potravinách a o mase (domácí zvířata, zvěřina), kapitolu o ptácích, užitkových rostlinách, sladkostech a zákuscích, rybách a mořských plodech i kapitolu o víně. Nejedná se vesměs o klasické recepty v dnešním slova smyslu, ale spíše o pojednání o surovinách a zdravých stravovacích návycích. Pokud se jedná o konkrétní recepty, jsou většinou uváděny bez jakékoli informace o množství užitých surovin, pravdou také zůstává, že velkou část receptů v druhé části knihy Platina volně převzal, tedy přesněji řečeno opsal, a to z rukopisu De arte coquinaria italského kuchaře Martina da Como.
Společně s:Obsahuje signatury 50.981-50.982
*Pozn.o hist.vlast.Na titulním listu rukou: Conventus Gradicensis Cathalogo inscriptus [...]
Pozn.k exemplářiIniciály, reprezentanty, signatury, bez číslování i záhlaví, rukopisné vpisky (české i latinské). Kolofon na konci.
Pozn.o vazběDřevěné desky potažené hladkým bílým pergamenem, modro-zelená ořízka, obě spony zachovány, hřbet doplněn o dva štítky s bibliografickými informacemi o titulu a o papírový štítek se starou signaturou (d 27).
Sigla,sign.vlastn.OLA001 50.981-50.982
Majitel-korpor.(ST)premonstráti kanonie sv. Štěpána (Hradisko u Olomouce - Gradicium, Česko)
Místo původu pub.Benátky Itálie
Počet exemplářů1
Elektron.přístupvazba
Elektron.přístuptitulní list
Elektron.přístuplist A1v
Elektron.přístuplist P3r
Elektron.přístupkolofon