Katalog Vědecké knihovny v Olomouci, báze SVK01, záznam 000711863

Navigace: https://aleph.vkol.cz/pub / svk01 / 00071xxxx / 0007118xx / 000711863.htm

Chcete-li získat tento dokument, vstupte přímo do katalogu. Získat dokument z katalogu.
If you want to get more information about the document, enter the online catalog. Get the item from catalog.

HZ-Osobní jménoKopecký, Václav, 1897-1961
Názvové údajeProti kosmopolitismu jako ideologii amerického imperialismu / Projev Václava Kopeckého na 1. ideologické konf. vysokoškolských věd. pracovníků konané v Brně 27.2.-1.3.1952
Údaje o vydánídotisk 1. vyd.
Nakladatel.údajePraha : Orbis, 1952 (Orbis, n.p., záv. 1)
Údaje fyz.popisu38, [2] s. ; 8°
Všeobecná pozn.60401-100000 výt.
ResuméKosmopolitismus záleží v umrtvování vztahů k rodné vlasti a národu, v přejímání zrůdného názoru o světoobčanství a beznárodnosti. Vyvinul se jako ideol. produkt kapital. vývoje a znamená přijetí ideol., kult., morál., a společ. vlivů toho velmocenského kapital. národa, který usiluje o své panství ve světě. Kosmopolitismus a nacionalismus jsou jednou i druhou stránkou téže buržoasní třídní ideologie. Jejich programem je válka, násilí, barbarství a zkáza, cílem je útočit na vztahy národů lid. dem. zemí k SSSR a oslabit jakkoli sílu jejich vítězného nástupu na cestě k socialismu. Kosmopolitismus má u nás hluboké kořeny. Intensivně jej pěstovala buržoasie po celou dobu své 20leté vlády za I. republiky v čele s Masarykem i Benešem. Ale nepodařilo se jí národ zkosmopolitštit, ten zůstal věren lidovým kořenům, lidovému cítění a smýšlení. Nyní nastupujeme i v naší vědě do boje proti servilnímu poklonkování před západní vědou a kulturou. Závěrem se projev zabývá prolet. internacionalismem a obsahem našeho social. vlastenectví.
ResuméKosmopolitismus záleží v umrtvování vztahů k vlasti a národu, v přejímání zrůdného názoru o světoobčanství a beznárodnosti. Je to produkt kapitalistického vývoje a znamená přijetí ideologických, kulturních, morálních a společenských vlivů toho velmocenského kapitalistického národa, který usiluje o své panství nad světem. Kosmopolitismus a nacionalismus jsou jednou i druhou stránkou téže buržoasní třídní ideologie. Jejich programem je válka, násilí, barbarství a zkáza. Cílem je útočit na vztahy národů lidově demokratických zemí k SSSR a oslabit jakkoli sílu jejich vítězného nástupu na cestě k socialismu. U nás intensivně pěstovala kosmopolitismus buržoasie v čele s Masarykem a Benešem. Ale nepodařilo se jí národ zkosmopolitštit, ten zůstal věren lidovým kořenům, lidovému cítění a smýšlení. Nyní nastupujeme i v naší vědě do boje proti servilnímu poklonkování před západní vědou a kulturou.
Sigla,sign.vlastn.OLA001 140.592/ Dotisk
Předmět.heslaKosmopolitismus - kritiky
Počet exemplářů1