Katalog Vědecké knihovny v Olomouci, báze SVK01, záznam 000736883

Navigace: https://aleph.vkol.cz/pub / svk01 / 00073xxxx / 0007368xx / 000736883.htm

Chcete-li získat tento dokument, vstupte přímo do katalogu. Získat dokument z katalogu.
If you want to get more information about the document, enter the online catalog. Get the item from catalog.

Kód země vyd.gw au
Kód předm.kateg.094 Staré tisky
HZ-Osobní jménoSporck, František Antonín, hrabě, 1662-1738
Názvové údajeGeistliche Todts-Gedancken Bey allerhand Gemählden und Schildereyen In Vorbildung Unterschiedlichen Geschlechts, Alters, Standes, Und Würdens-Persohnen sich des Todes zu erinneren, Aus dessen Lehr Die Tugend zu üben Und Die Tünd zu meyden : Erstlich in Kupfer entworffen, Nachmahlen Durch sittliche Erörtherung und Aberlegung unter Todten-Farben in Vorschein gebracht, dardurch zum Heyl der Seelen im Gemüth des geneigten Lesers ein lebendige Forcht und embsige Vorsorg des Todes zu erwecken
Nakladatel.údajePassau : Gedruckt bey Friderich Gabriel Mangold ; Lintz : Verlegts Frantz Anton Ilger, Burgerl. Buchhandlern allda., 1753
Údaje fyz.popisu[2] fol., 182 s., [1] fol., [52] měd. tab. : il. ; 2°(4°), 325 × 215 × 25 mm
Všeobecná pozn.Tzv. tance smrti se objevují od 15. století. Jejich cílem a motivem bylo připravovat člověka na smrt, připomínat ji, uvědomit si konečnost, která byla v době opakovaných epidemií, vysoké dětské úmrtnosti apod. všudypřítomná. V rámci barokní produkce tvoří významnou roli Tanec smrti vytvořený v kruhu kukského aristokrata Františka Antonína Šporka (1622-1738). Kukský Tanec smrti byl sice vydán až dlouho po Šporkově smrti, nicméně původní impuls byl pravděpodobně dán ještě za života hraběte. Šporkův dvorní rytec Michael Jindřich Rentz (1698-1758) v letech následujících po hraběcí smrti sestavil cyklus rytin a textů, jenž vycházel vstříc barokní módě (a nejen její) mementa mori. V roce 1753 bylo v pasovské tiskárně Fridricha Gabriela Mangolda (1726-1792) vytištěno dílo Geistliche Todts-Gedancken obsahující 52 mědirytinových příloh s rozsáhlým popisem. Kostlivec jako symbol smrti doprovází většinu mědirytin, jejichž názvy Pád Adama a Evy, Vyhnání z ráje, O prokletí člověka, O kostech všech lidí, Papež, Kardinál, Biskup, Opat, Kanovník, Farář, Kaplan, Mnich, Abatyše, Jeptiška, Císař, Císařovna, Král, Královna, Kníže, Kněžna, Hrabě, Hraběnka, Rytíř, Zeman, Rychtář, Radní, Advokát, Lékař, Hvězdář, Boháč, Kupec, Plavci, Zamilovaní, Dítě, Stařec, Stařena a podobně ukazují Rentzovu snahu ukázat, že před smrtí jsme si všichni rovni.
*Pozn.o hist.vlast.Na titulním listu rukou: Philippi Zuri Abbatis Wellehradensis ordinis Cisterciensis
*Pozn.o hist.vlast.Na titulním listu razítko s textem: BIBLIO: CAESAREAE OLOMUCII
Pozn.k exemplářiTitulní list s linkou a ozdobným vlysem, následuje povolení cenzora a předmluva. Na konci registr rytinových příloh. Iniciály, versála, kustody, signatury, vlysy, viněty, živá záhlaví, číslování arabské (i rytinové tabule). Svazek obsahuje celkem 52 mědirytinových tabulí (tzv. tance smrti) s autorským signováním: M. Rentz Inven: et sculp: direx. Jednotlivé rytiny v ozdobném rámu pod níž je umístěna kartuše s popisnou legendou. Nad rytinou opět kartuše s dalším menším výjevem a s vlající páskou s heslem.
Pozn.o vazběVazba polousňová, lepenkové desky potažené mramorovaným papírem, nárožnice a hřbet v hnědé kůži, červeně stříkaná ořízka, hřbet zdoben zlaceným slepotiskem a doplněn o štítek s vyzlaceným názvem díla a o papírový štítek se starou signaturou (b 10).
Citace a odkazyHrbáčová, Jana, ed. a Krušinský, Rostislav, ed. Chrám věd a múz: 450 let Vědecké knihovny v Olomouci, kat. č. 100, s. 174-176.
VZ-Osobní jm.Rentz, Michael Jindřich, 1698-1758
VZ-Osobní jm.Mangold, Gabriel, činný 1714-1753
VZ-Osobní jm.Ilger, Franz Anton, -1760
Elektron.přístupDigitalizovaná kopie
Označení - staré tiskyRP
Sigla,sign.vlastn.OLA001 II 26.409
Majitel-osoba (ST)Zuri, Philipus, velehradský opat cisterciáckého kláštera,
Majitel-korpor.(ST)cisterciáci konvent Nanebevzetí Panny Marie (Velehrad, Česko)
Majitel-korpor.(ST)Univerzitní knihovna v Olomouci (Olomouc, Česko)
Místo původu pub.Pasov Německo
Místo původu pub.Linec Rakousko
Počet exemplářů1
Elektron.přístupvazba
Elektron.přístuptitulní list
Elektron.přístuprytina + text
Elektron.přístuprytina
Elektron.přístupindex
Elektron.přístuparchiv26409