Katalog Vědecké knihovny v Olomouci, báze SVK01, záznam 000741198

Navigace: https://aleph.vkol.cz/pub / svk01 / 00074xxxx / 0007411xx / 000741198.htm

Chcete-li získat tento dokument, vstupte přímo do katalogu. Získat dokument z katalogu.
If you want to get more information about the document, enter the online catalog. Get the item from catalog.

Můžete si přímo objednat elektronickou kopii knihy. Objednejte si elektronickou kopii knihy.

You can order directly your electronic copy of the book. Order your electronic copy of the book.

Kód předm.kateg.094 Staré tisky
HZ-Osobní jménoWeingarten, Jan Jakub, 1629-1701
Názvové údajeAnhang zum vollständigen Ausszug der Verneurten Köni: Lands- Ordnung im Erb-Königreich Böhaimb, sambt dessen aussführlichen Register; worinnen vielfältige Königl: Declaratorien, Rescripten, Patenten und andere im Titul-Blat erwehnten Auszugs vermeldte Sachen per extensum zu finden / So gefertiget und zusammen getragen Joannes Jacobus Eques de Weingarten
Nakladatel.údajePrag : bey Georg Labaun, 1680-1730
Údaje fyz.popisu[560] s. ; 4°, 18,5×14,5×5 cm
Všeobecná pozn.Jedná se o dodatky k Obnovenému zřízení zemskému v podobě novel, deklaratorií, reskriptů ap. Tisk obsahuje plné texty smluv (Erbvereinigung) mezi Korunou českou a ostatními zeměmi např. Falcí, s domem saským, Slezskem, Polskem ap. Jednalo se o smlouvy jejichž obsahem byly ustanovení týkající se spojeneckých vztahů, ale především ustanovení o nástupnictvích. Jediný text v celém tisku je v češtině, jedná se o reskript císaře Leopolda I. ze srpna 1685, jímž se vyjadřoval k závěti, kterouž po sobě zanechala Kateřina Konstancie hraběnka z Vrtby. Testament nebyl po právní stránce zcela v pořádku a panovník nabádal podřízené úřady, aby ve sporných věcech tohoto charakteru nerozhodovaly samy, ale vždy postoupily danou věc k rozhodnutí panovníkovi: ...poněwadž to žádnému podřízenému králowskému Tribunálu neb Uřadu Nassemu činiti nepřináležj nýbrž nám, gakožto králi a Wrchnjmu Práw Ustanowiteli gedině přislussy....K zajímavým právním aktům patří i Intimations Patent Lepolda I. z r. 1683, jedná se v podstatě o katovský řád, jenž stanovoval taxy za jednotlivé úkony, jež souvisely s inkvizicí a exekucemi. Je zde opětovně řešena poměrně podrobně otázka sebevraždy, palčivá věc raného novověku, bylo nařízeno pečlivě prozkoumat o jakou sebevraždu šlo (dualismu pohledu na sebevraždu přítomný jak v Carolině, Ferdinandey, tak později i v Josefině). Pokud vyšetřující orgány zjistily, že se jednalo o odchod ze života na základě duševní nemoci, potom mohl být nebožtík pohřben hrobníky (nikoli za účasti kata), sic mimo hřbitov, ale ve vší počestnosti a slušnosti: ... nicht durch den Scharffrichter, sondern die Todtgräber, oder andere Leuthe, ...ausser dess Kirchhoffs und dessen mauer, ehrlich zur Erden bestate werde.... Dále obsahuje patent podrobný výčet katovských úkonů a jejich tax.
Citace a odkazyNení obsaženo v knihopise.
*Pozn.o hist.vlast.Na předním přídeští nalepeno ex libris hraběte Otty Stolberga: Ex Libris Ottonis Comitis in Stolberg-Stolberg.
*Pozn.o hist.vlast.Na titulním listě rukou a zároveň přeškrtáno: Ex Libris Josephi de Frobel.
Pozn.k exempláři1x mědirytina, dále na titulním listu mědirytina v podobě zobrazení Weingartena ((De Gross f.), vlastnické vpisky na titulním listu(viz pole 561), dále na titulním listu rukou: Erkauft zu Wien 1829. P. 138., titulní list bez impresa, tiskař a místo vydání uvedeno až na titulním listu druhého dílu, ex libris na předním přídeští (Otto Stolberg-Stolberg patřil ke starému říšskému rodu usídlenému v Sasku, po zániku Svaté říše římské se stali Stolberg-Stolberg pruskými pány), na předsádce razítko: Saal Bib, Kasten IX, Fach A, Nr. 31., nečíslováno, kustody, signatury, text ve 2 sloupcích, versálky, iniciálky, vlysy.
Pozn.o vazběVazba hnědá kůže, na přední desce nalepen papírový štítek se sig. 619.261, na hřbetu slepotisk a 2x kožený štítek s názvem a počtem častí (II.Th.), dále na hřbetu nalepen poškozený papírový štítek se starou signaturou, červená ořízka.
*Lokální poznámkaNa hřbetu poškozeny papírové i kožené štítky.
VZ-Osobní jm.De Groos, Gerhardt Adrien Jan, činný ca 17. stol. holandský rytec
VZ-Osobní jm.Labaun Jiří
Sigla,sign.vlastn.OLA001 619.261
Majitel-osoba (ST)Stolberg, Otto, hrabě
Majitel-osoba (ST)Frobel, Joseph
Místo původu pub.Praha Česko
Počet exemplářů1
Elektron.přístupvazba
Elektron.přístuptitulní list
Elektron.přístupmědirytina
Elektron.přístupex libris