Katalog Vědecké knihovny v Olomouci, báze SVK01, záznam 000741200

Navigace: https://aleph.vkol.cz/pub / svk01 / 00074xxxx / 0007412xx / 000741200.htm

Chcete-li získat tento dokument, vstupte přímo do katalogu. Získat dokument z katalogu.
If you want to get more information about the document, enter the online catalog. Get the item from catalog.

Můžete si přímo objednat elektronickou kopii knihy. Objednejte si elektronickou kopii knihy.

You can order directly your electronic copy of the book. Order your electronic copy of the book.

Kód jazykager lat
Kód předm.kateg.094 Staré tisky
HZ-Osobní jménoWeingarten, Jan Jakub, 1629-1701
Názvové údajeDer Röm. Kayserl. auch zu Hungarn und Böheim Königl. Majestät Appelations-Raths und Secretarii ob dem königlichen Prager Schloss Johann Jacob von- und zu Weingarten Rittern, Fasciculi Diversorum Jurium... Buch I., In dessen vier Theilen das im Hertzogthum Ober- und Nieder-Schlesien verschiedener Orten übliche Sachsen-Recht, Benedicti Carpzovii Definitiones Forenses, & Criminalia, Matthiæ Berlichii Conclusiones practicae compendiosè ; wie auch die dißfalls allgemeine Kayserliche, der Cron Boheimb, Marggraffthums Mähren, Ertz-Hertzogthums Nieder- und Ober-Oesterreichs; dann einig andere Rechte, nebst in obbemeldetem Hertzogthum Schlesien befindlichen Landes-Ordnungen, Statuta, Privilegia... Buch II., Anderes Buch, oder Beylagen zu dem Ersten Buch
Nakladatel.údajeNürnberg : In Verlegung Johann Ziegers, 1690
Údaje fyz.popisu[12], 392, 506, [54] s. ; [4], 464 s. : 2x měď. ; 4°, 31,5×20×8 cm
Všeobecná pozn.Totožné exempláře pod sig. II 630.773, III 34.426. Jedná se o typický weingartenovský tisk, soubor právních aktů různého druhu, různé právní síly, různé právní závaznosti, skládající se ze dvou knih. První kniha se člení na 4 části. První část je věnována saskému procesnímu a soudnímu řádu, vedle procesních ustanovení saského práva je v první části věnován prostor i civilním normám, právním předpisům vztahujícím se k obchodním věcem, konkurzy (Crida Ordnung), hypotekární věci, práva a povinnosti věřitelů a dlužníků. Jako apendix je k první části, první knize připojen Landes Ordnung des Ertz-Hertzogthums Oesterreich des Landes ober der Enns. Druhá část první knihy obsahuje opět ustanovení vztahující se k saskému právu Extract der sächsischen Constitutionem. Dále jsou v druhé části právní akty týkající se židů v Čechách Pragensium Judaeorum Privilegia vydaný Ferdinandem III., jenž zaručoval židům ochranu nad jejich usídlením v Praze a v Čechách a protektorství nad jejich obchodováním. Ve třetí části první knihy je nejvíce ustanovení věnováno civilním věcem opět ze saského práva, především dědickému právu - dědické nástupnictví, testamenty, dědické postavení manželek, dětí, mužů, žen ap. Dále je ke třetí části připojen katalog prezidentů, radů, sekretářů, kancelistů, registrátorů a dalšího personálu patřícího k apelačnímu soudu. Ve čtvrté části první knihy je pojednáváno o kriminálních deliktech, opět jsou porovnávána ustanovení saského práva s právem rakouským, především Ferdinandeou. Katalog skutkových podstat vystihuje sestupně jejich společenskou nebezpečnost ve vnímání tehdejší doby.Ke čtvrté části je přičleněno taktéž celé znění Ferdinandey a Caroliny. II. kniha je věnována právním předpisům vztahujícím se ke Slezsku.
Citace a odkazyKnihopis č. 16939
*Pozn.o hist.vlast.Na titulním listu rukou: Eduard Fr. Locella.
Pozn.k exemplářiText ve dvou sloupcíh, 2x mědirytina, jednou v podobě vyobrazení samotného autora Jana Jakuba Weingartena,jedenkrát ve formě frontispisu signovaném Daucher Sc. s textem DVM RVIT IS PRONI STANT TIBI PHOEBE TVI, červenočerný titulní list, na titulním listu rukou: ......Fr. Locella, vlevo nahoře na titulním listu rukou N: 380. A, dedikováno Leopoldovi I. a jeho synovi pozdějšímu císaři Josefu I.,vlysy, linky, arabské číslování, iniciálky, versálky,kustody, signatury, marginálie, koncové viněty.
Pozn.o vazběVazba stříkaná žlutá lepenka, na přední desce papírový štítek se sig. II 7.261, na hřbetu papírový štítek se starou sig. c 8., dále na hřbetu nalepen červený papírový štítek se jménem autora a názvem tisku, červená stříkaná ořízka.
VZ-Osobní jm.Daucher rytec
VZ-Osobní jm.Leopold I., římsko-německý císař, 1640-1705
VZ-Osobní jm.Josef I., římskoněmecký císař, 1678-1711
VZ-Osobní jm.Zieger, Johann, 1646-1711
VZ-Osobní jm.Hörnigk, Ludwig von, 1600-1667
Sigla,sign.vlastn.OLA001 II 7.261
Majitel-osoba (ST)Locella, Eduard svobodný pán
Místo původu pub.Norimberk Německo
Počet exemplářů1
Elektron.přístupvazba
Elektron.přístupfrontispis
Elektron.přístuptitulní list
Elektron.přístupmědirytina
Elektron.přístuptext
Elektron.přístuptitulní list II.