Katalog Vědecké knihovny v Olomouci, báze SVK01, záznam 000741201

Navigace: https://aleph.vkol.cz/pub / svk01 / 00074xxxx / 0007412xx / 000741201.htm

Chcete-li získat tento dokument, vstupte přímo do katalogu. Získat dokument z katalogu.
If you want to get more information about the document, enter the online catalog. Get the item from catalog.

Můžete si přímo objednat elektronickou kopii knihy. Objednejte si elektronickou kopii knihy.

You can order directly your electronic copy of the book. Order your electronic copy of the book.

Kód jazykalat ger
Kód předm.kateg.094 Staré tisky
HZ-Osobní jménoWeingarten, Jan Jakub, 1629-1701
Názvové údajeCodex Ferdinandeo-Leopoldino-Josephino-Carolinus : Pro Haereditario Regno Bohemiae, Ac incorporatis aliis Provinciis, utpote, Marchionatu Moraviae, Et Ducatu Silesiae: In welchem Verschiedene von Anno 1347. biß auf das 1719. Jahr Allergnädigst verliehene Respectivè Kayser- und Königliche Privilegia, und hierüber ertheilte Confirmationes, wie auch andere neue Concessiones; Nicht minder alle ergangene Sanctiones Pragmaticae, Declaratoriae & Rescripta, Königliche Stadthalterische, und von Hohen Obrigkeiten emanirte Patenten, und Decreten: Deßgleichen etwelche Extracten derer Land-Tags-Schlüssen, Hertzogliche Privilegia, Landes- und Executions-Ordnungen, Erb-Vereinigungen mit der Cron Böheim, wie auch noch viel andere sehr heilsame dieses Edleste Erb-Königreich Böheim, Marggrafthum Mähren, und Hertzogthümer Ober- und Nieder-Schlesien, Publica, Politica, Militaria, auch das Justiz-Wesen in Civilibus, & Criminalibus betreffende Sachen enthalten, und mit grosser Mühe und Fleiß zusammen getragen / von Johann Jacob, Equite de Weingarten ...
Údaje o vydání... bey dieser Neuen Auflage über die Helffte vermehret worden
Nakladatel.údajePrag : zu finden bey Conrad Mullem, Buchhändler, 1720
Údaje fyz.popisu[12], 732, [34] s. ; 4°(2°), 35,5×22×6 cm
Všeobecná pozn.Jedná se o jeden z velkých weingartenovských souborů právních aktů. Weingarten byl v oblasti souborů právních aktů, předpisů ap. velmi plodný, vydával podobné sbírky velmi často, nevěnoval se jurisprudenci, spíše běžné prakticistní právní činnosti. Tisk je dedikován hraběti Františku Josefu Valdštejnovi, jedná se o soubor právních aktů od roku 1347-1719. Opět jde o velmi pestrý svod, s těžko vysledovatelnou systematikou, jedná se spíše o mix právních aktů v různých formách (patenty, instrukce, reskripty, usnesení, konfirmace, rozkazy, deklaratoria, novely, extrakty, dekrety, dispensy, pragmatiky ap.). V Codexu se objevují právní předpisy vztahující se i ke Slezsku, například poměrně dost právních reglemenatcí k městu Vratislav, zemská zřízení různých slezských knížectví (Zaháň, Svídnicko ap.). Ze zajímavých právních aktů lze zmínit například panovníkovo potvrzení (confirmation) rozhodnutí pražského apelačního soudu z roku 1694 ve věci úkladné vraždy (Meuchel-Mords) na Simonu Abelesovi, kterýmž panovník stvrzoval hrdelní trest a nařizoval, aby výkon rozhodnutí proběhl bez dalšího otálení a zdržování. Celkově jde o soubor, jenž se komplementárně doplňuje s jinou Weingartenovou sbírkou a to s Codexem Ferdinandeo-Leopoldinus.
*Pozn.o hist.vlast.Na titulním listu rukou: Eduard Fr. Locella.
Pozn.k exemplářiČervenočerný titulní list, iniciálky, versálky, vlysy, kustody, signatury, linky, arabské číslování, mědirytina, text ve dvou sloupcích, koncová viněta, na titulním listu vlastnické razítko Biblio Caesarea Olomucii.
Pozn.o vazběVazba lepenková, na hřbetu nalepeny dva papírové štítky, jeden se starou signaturou a 1, druhý se jménem autora a názvem tisku, na zadním přídeští zbytky odlepeného ex libris.
*Lokální poznámkaTisk je celkově mírně poškozen.
Sigla,sign.vlastn.OLA001 III 34.423
Majitel-osoba (ST)Locella, Eduard svobodný pán
Místo původu pub.Praha Česko
Počet exemplářů1
Elektron.přístupvazba
Elektron.přístuptitulní list
Elektron.přístuptext