Katalog Vědecké knihovny v Olomouci, báze SVK01, záznam 000741464

Navigace: https://aleph.vkol.cz/pub / svk01 / 00074xxxx / 0007414xx / 000741464.htm

Chcete-li získat tento dokument, vstupte přímo do katalogu. Získat dokument z katalogu.
If you want to get more information about the document, enter the online catalog. Get the item from catalog.

Kód předm.kateg.094 Staré tisky
HZ-Osobní jménoWeingarten, Jan Jakub, 1629-1701
Názvové údajeVollständiger Außzug, Der Verneuerten Königlichen Lands-Ordnung und Novellen Im Königreich Böhaimb : Sambt angeführten Königlichen Böhmischen Stadt-Mährischen Land- und allgemeinen Kayserlichen Rechten, und beygefügten vielen Königlichen Declaratorien, Land-Tag Schlüssen, Patenten, Erb-Vereinigungen, und andern verschiedenen in das Respective Policey- Justitz- und Militarische Weesen einlauffenden Sachen, das Königreich Böhaimb, Marggraffthumb Mähren, und Hertzogthümber Ober- und Nieder-Schlesien betreffendt: mit ungesparter Mühe zusammen getragen nebst einen weit-schichtigen Repertorio versehen auch gegen denen Respective Originalien und Land-Tafflichen Quatern alles Fleisses collationiret / Durch der Römischen Kayserlichen auch zu Hungarn und Böhaimb Königlichen Majestät Appellations-Secretarium Joannem Jacobum von Weingarten, Rittern
Nakladatel.údajeNürnberg : in Verlegung Johann Ziegers, Buchhandlers ; Woselbsten es auch käufflichen zu bekommen bey Daniel Wussin Kunst- und Buchhaendler in der Jesuiter Gassen, 1686 (Prag : In der Ertz-Bischoffliche Druckerey in Emaus)
Údaje fyz.popisu[10], 484, [560] s. : 3 měď. ; 4°(8°), 200 × 155 × 75 mm
Všeobecná pozn.Tisk je rozdělen na dvě části, první od s. 1-415 obsahuje Obnovené zřízení zemské pro Moravu i Čechy, včetně novelizací následujícími právními akty v podobě novel, deklaratorií, patentů, usnesení zemských sněmů, ap. Druhá část je tvořena právním aktem vydaným Maxmiliánem II. v roce 1575 Bergwercks Vergleichung im Königreich Böhaimb. Dále je připojen soupis novel k OZZ do roku 1640 (s. 459-463), dále soupis všech deklaratorií do roku 1684 (s. 463-471), na stránkách 475-482 je uveden soupis právních aktů v podobě reskriptů, rozhodnutí apelačních soudců, patentů ap. Vollständiger Auszug... je uveden i pod sig. 7.395. Sig. 35.872 se skládá ze 2 exemplářů.Jako přítisk je uveden Anhang zum vollständigen Auszug der Verneurten Köni:Lands-Ordnung im Königreich Böheimb....Tento přítisk obsahuje dodatky k Obnovenému zřízení zemskému v podobě novel, deklaratorií, reskriptů (jejich plné texty) ap. Přítisk obsahuje plné texty smluv (Erbvereinigung) mezi Korunou českou a ostatními zeměmi např. Falcí, s domem saským, Slezskem, Polskem ap. Jednalo se o smlouvy jejichž obsahem byly ustanovení týkající se spojeneckých vztahů, ale především ustanovení o nástupnictvích. Jediný text v celém přítisku je v češtině, jedná se o reskript císaře Leopolda I. ze srpna 1685, jímž se vyjadřoval k závěti, kterouž po sobě zanechala Kateřina Konstancie hraběnka z Vrtby. K zajímavým právním aktům patří i Intimations Patent Lepolda I. z r. 1683, jedná se v podstatě o katovský řád. Je zde poměrně podrobně řešena palčivá otázkla raného novověku a to sebevraždy (dualismus pohledu na sebevraždu, jenž už byl obsažen v Carolině a odtud plynule přešel i do Ferdinandey a Josefiny). Tento přítisk je ve fondech VKOL jako samostatná jednotka pod sig. 619.261 a 7.396.
Citace a odkazyKnihopis č. K16931
*Pozn.o hist.vlast.Na titulním listu rukou: Eduard Fr. Locella.
Pozn.k exemplářiFrontispis v podobě mědirytiny mimo jiné se zobrazením císaře Leopolda jako vítěze na Turky, signováno J.F. Necker delin, Impensis Joan Zigeri, J.C. Sartorius Sculp. Norimb..Na titulním listu rukou Eduard Fr. Locella, dále čílso 381 No 381., dále na titulním listu vlastnické razítko Univerzitní knihovny z roku 1773.Linky, vlysy, dedikováno císaři Leopoldovi, kustody, signatury, versálky, iniciálky, arabská paginace, koncová viněta. Přítisk obsahuje 1x mědirytinu, dále na titulním listu mědirytina v podobě zobrazení Weingartena ((De Gross f.), dedikace Josefu I., titulní list bez impresa, nečíslováno, kustody, signatury, text ve 2 sloupcích, versálky, iniciálky, vlysy.
Pozn.o vazběVazba pergamenová, na přední desce papírový štítek se sig. 35.872 1. výtisk, na hřbetu rukou Weingarten Verneuerte Landsordnung, na spodní části hřbetu nalepen papírový štítek se starou sig.b 11.
Citace a odkazyHrbáčová, Jana, ed. a Krušinský, Rostislav, ed. Chrám věd a múz: 450 let Vědecké knihovny v Olomouci, kat. č. 81, s. 140-141.
*Lokální poznámkaPřední i zadní deska mírně poškozeny.
*Pozn.o hist.vlast.Na titulním listu razítko s textem: BIBLIO: CAESAREAE OLOMUCII
VZ-Osobní jm.Zieger, Johann, 1646-1711
VZ-Osobní jm.Wussin, Daniel
VZ-Osobní jm.Necker, Johann Friedrich, -1695
VZ-Osobní jm.Sartorius, Johann Christoph, 1650-1739
VZ-Osobní jm.Leopold I., římsko-německý císař, 1640-1705
VZ-Osobní jm.Josef I., římskoněmecký císař, 1678-1711
VZ-Příb./anal.náz.Anhang zum vollständigen Ausszug der Verneurten Köni: Lands- Ordnung im Erb-Königreich Böhaimb, sambt dessen aussführlichen Register; worinnen vielfältige Königl: Declaratorien, Rescripten, Patenten und andere im Titul-Blat erwehnten Auszugs vermeldte Sachen per extensum zu finden
VZ-KorporaceUniversitní knihovna (Olomouc, Česko)
Elektron.přístupKnihopis
Označení - staré tiskyRP
Sigla,sign.vlastn.OLA001 35.872
Majitel-osoba (ST)Locella, Eduard svobodný pán
Majitel-korpor.(ST)Univerzitní knihovna v Olomouci (Olomouc, Česko)
Místo původu pub.Norimberk Německo
Počet exemplářů1
Elektron.přístupvazba
Elektron.přístuptitulní list
Elektron.přístupilustrace 1
Elektron.přístupilustrace 2
Elektron.přístuppřítisk