Katalog Vědecké knihovny v Olomouci, báze SVK01, záznam 000743653

Navigace: https://aleph.vkol.cz/pub / svk01 / 00074xxxx / 0007436xx / 000743653.htm

Chcete-li získat tento dokument, vstupte přímo do katalogu. Získat dokument z katalogu.
If you want to get more information about the document, enter the online catalog. Get the item from catalog.

Můžete si přímo objednat elektronickou kopii knihy. Objednejte si elektronickou kopii knihy.

You can order directly your electronic copy of the book. Order your electronic copy of the book.

Kód předm.kateg.094 Staré tisky
Názvové údajeZemě Dobrá To gest: Země Cžeská, do které Semeno z Dobroty Božské hogně wsaté včinilo Vžitek Stý : Takowého Vžitku Krátké Předstawenj, Ke Cti Chwále Pána BOha Wssemohaucýho, též Blahoslawené Rodičky Božj Marye Panny wždycky neposskwrněné; y Swatých dědičných Patronůw Cžeských. Předně: Odkad, a z gakého Národu má Počátek Národ Cžeský, a kterak se w této Zemi osadili; též o Začátku S. Katolické, a nikdy w Cžeské Zemi nepřemožené Krystowé Wjry, a stálé Horliwosti, též y giných chwalitebných Cžinech a Skutcých, též o Klenotech, Bohatstwj, Wognách, a Cžeského Národu Vdatnosti. Item o mnohých nesstiastných Přjhodách, a Kacýřstwu w Cžeské Zemi. Wssechno z hodnowěrných Spisowatelůw, a Kněh sebrané, a k Potěssenj Sľawného Národu, a k zwelebenj Gazyka Cžeského od vpřimného Wľastence sebrané, a sepsané, A. 1754. CUM LICENTIA SUPERIORUM / Nákladem, a k dostánj w Jaroměři v Wáclawa Wjtka
Nakladatel.údajeWytisstěná w Hradcy-Králowé : u Jana Klimenta Tybély, 1754
Údaje fyz.popisu[14] ff., 467, [17] s. ; 8°, 16 × 9,5 × 3 cm
Všeobecná pozn.Dílo anonymního autora (1754). V reakci na zrušení české dvorské kanceláře, tj. na faktické právní zrušení českého státu, vytvořil anonymní autor velkolepou obranu českého národa a především českého jazyka. Své dílo skromně označil za pouhý „vejtah“, tj. kompilaci ze starších historických děl, především Beckovského Poselkyně a Prodromu Moravographiae Tomáše Pešiny z Čechorodu. Historické vyprávění se proměňuje ve vášnivou obranu Čechů a Čech, pro níž v historii shledává důkazní materiál. Svou aktuálností vstupuje do souvislosti s úvahami o kontinuitě či diskontinuitě české kultury a českého jazyka. Dílo se řadí ke skvostům českého barokního písemnictví. Historicko-beletristické dílo, patřící k pozoruhodným pilířům české literatury a kultury 18. století, na nichž vyrůstá tzv. národní obrození.
Citace a odkazyPumprla 5222
Citace a odkazyČíslo knihopisu: K17217
Citace a odkazyJohanides č. 500
Citace a odkazyJungmann V/295
*Pozn.o hist.vlast.Na přední předsádce rukou: Jan Češka čekatel učitelský v Hradci Králové.
*Pozn.o hist.vlast.Na zadním přídeští rukou: Franz Luner z Wranowa [1]863
*Pozn.o hist.vlast.Na zadním přídeští rukou: Jan Češka z Poličky Podučitel we Wranowě
Pozn.k exemplářiTištěno švabachem, signatury, stránkové kustody, stránkování nahoře v rohu, stránky nahoře mají titulky a označení kapitoly; iniciály 2 a 5 řádkové. Vlysy, viněty, rejstřík, cenzura, plné ozd. iniciály.
Pozn.o vazběPolokožená vazba - lepenka potažená černo-zeleně mramorovaným papírem, nárožnice a hřbet v hnědé usni, modře mramorovaná ořízka, na hřbetu mj. vyzlacen název: Česká Země.
VZ-Osobní jm.Tybely, Jan Kliment, 1711-1775
Označení - staré tiskyRP
Sigla,sign.vlastn.OLA001 610.887
Majitel-osoba (ST)Češka, Jan
Majitel-osoba (ST)Luner, Franz
Místo původu pub.Hradec Králové Česko
Počet exemplářů1