Katalog Vědecké knihovny v Olomouci, báze SVK01, záznam 000774368

Navigace: https://aleph.vkol.cz/pub / svk01 / 00077xxxx / 0007743xx / 000774368.htm

Chcete-li získat tento dokument, vstupte přímo do katalogu. Získat dokument z katalogu.
If you want to get more information about the document, enter the online catalog. Get the item from catalog.

HZ-Osobní jménoRohling, August, 1839-1931
Názvové údajeŽidé podle talmudu : Na uváženou křesťanům a židům všech států
Nakladatel.údajePraha : nakladatel Theodor Mourek, 1876 (Praha : kněhtiskárna V. Nagla)
Údaje fyz.popisu76 s. 218 × 145 × 5 mm
Všeobecná pozn.Spis Židé podle talmudu: Na uváženou křesťanům a židům všech států spadá do období rozmachu antisemitismu ve střední Evropě, především v habsburském mocnářství. Prudký rozvoj společnosti, ekonomické, vědecké, kulturní změny, to vše přinášelo do společnosti neklid. Tento neklid hledal obětního beránka. Nechuť a nenávist k Židům byla v předmoderní době spojena s náboženským akcentem. Moderní doba ale přinesla změnu. Antijudaismus byl doplňován a nahrazován antisemitismem. Rasová nenávist vůči Židům byla něčím novým. Jedním z hlavních představitelů tohoto trendu byl poslanec na říšské radě ve Vídni, katolický teolog, vysokoškolský profesor a německý ultranacionál August Rohling (1839-1931). Jeho práce Židé podle talmudu je shrnutím rasových a náboženských mýtů, předsudků a nepřátelství. Její obsah je učebnicovou ukázkou oprávněných výhrad, polopravd, lží a nesmyslů, jež dohromady tvořily antisemitský koktejl. Rohling rozuměl židovskému náboženství jako spiknutí vůči nežidům, především křesťanům. Úspěch Židů v mnoha oborech odmítal akceptovat a viděl v něm spiknutí. Taktéž naprosto odmítal asimilaci a integraci. Jeho heslem bylo, že z rasy nelze vystoupit, proto neuznával kulturní spoluúčast Židů na německém, českém či polském kulturním snažení, neuznával možnost prohlášení se Žida za Němce židovského vyznání, neuznával možnost, že se z Němce, Čecha, Poláka může stát pokřtěním Žid. Chápání židovského úspěchu, jakožto spiknutí vedlo Rohlinga až k tomu, že všechny revoluce, liberální změny a antináboženské aktivity označoval za tajné židovské spiknutí. Rohling se stavěl do pozice defensora křesťanství, přičemž Židy řadil mezi nenapravitelné škůdce a parazity.
Citace a odkazyHrbáčová, Jana, ed. a Krušinský, Rostislav, ed. Chrám věd a múz: 450 let Vědecké knihovny v Olomouci, kat. č. 114, s. 199-200.
*Pozn.o hist.vlast.Bibliotheca Soc. Jesu Velehradensis (razítko na titulním listu)
*Pozn.o hist.vlast.Státní vědecká knihovna v Olomouci (razítko na rubu titulního listu)
Pozn.k exemplářiNa rubu přední obálky obsah, na titulním listu vlastnické razítko, viněta, slovo překladatele, předmluva autora, arabské číslování, versálky, linky, poznámky pod čarou.
Pozn.o vazběVazba sešitové vydání (ve žluté barvě) svázané v moderní poloplátěné vazbě s lepenkovými deskami potaženými mramorovaným papírem. Na zadním přídeští razítko Komunální služby města Uničova knihařství.
VZ-Osobní jm.Balák, Jan Matěj, 1847-1900
VZ-Osobní jm.Mourek, Theodor, 1847-1879
VZ-Osobní jm.Nagl, V. prt
Elektron.přístupWikipedia - Židé podle talmudu
Elektron.přístupWikipedia - August_Rohling
Elektron.přístupE-kniha v pdf
Sigla,sign.vlastn.OLA001 620.448 r
Stav EODeod-ano 17092011 VKOL11A003600
Počet exemplářů1
Elektron.přístupvazba
Elektron.přístuppůvodní vazba
Elektron.přístupobsah
Elektron.přístuptitulní list
Elektron.přístuparchiv620448