Katalog Vědecké knihovny v Olomouci, báze SVK01, záznam 000871422

Navigace: https://aleph.vkol.cz/pub / svk01 / 00087xxxx / 0008714xx / 000871422.htm

Chcete-li získat tento dokument, vstupte přímo do katalogu. Získat dokument z katalogu.
If you want to get more information about the document, enter the online catalog. Get the item from catalog.

HZ-Osobní jménoŘímský (?) kreslíř 2. poloviny 17. století
Názvové údajeAmor ukazuje třem bohyním krásnou Psyché - kopie podle nástěnné malby ve Villa Farnesina
Všeobecná pozn.Filigrán:11
Všeobecná pozn.Kreslířsky mírně odlišný autor od předešlých dvou listů, ovšem kopírující v zásadě stejné motivy opět z cyklu historie Amora a Psyché římské villy Farnesiny. Výrazná kresba nosů, šrafura a celkový kreslířský charakter nevylučuje, že se jedná o autora, kterého u předcházejících listů označujeme jako G.B.Foggini ? Zobrazená scéna patřila k nejoblíbenějším a podobných kresebných kopií je zachováno větší množství. Důsledně stejnou část s výsečí zachycuje např. kresba z vídeňské Albertiny (srv. Birke-Kertész I., Inv.488) a část doplněnou o rámující borduru tvořenou zeleným věncem s květy přináší dokonce i další kresba olomouckého souboru – č.25- J III 51727. Zajímavá je i drobná skica na levém spodním okraji listu, pravděpodobně představující studii pro scénu Ledy s labutí. V tomto případě jde zřejmě o vlastní autorovu invenci. Neméně zajímavé je i verso listu s postavou atletického aktu mladíka. Způsob účesu a celkový postoj figury nasvědčuje, že jde o kopii podle antické skulptury. Zřejmě předlohou zde byla Statua di divinità giovanile z florentského Palazzo Pitti, Sala delle Nicchie, ovšem není vyloučena i kopie podle grafického listu. Stejnou figuru zachycuje též anonymní kresba ze 16. století ze sbírky GNS (F.N. 3037, vol. 2503, srv. Roma 1983, s.93-95, č.k.38).
Všeobecná pozn.Rudka na bílém silnějším papíře, 567 x 416. Vlevo dole drobná skica ženského aktu, zřejmě Leda s labutí. V pravém horním rohu paginace perem: 41. Vpravo dole přípis tužkou (19. stol.): manus Raphael Amor e Psyche. Částečně poškozeno povrchovým otěrem.
Všeobecná pozn.Verso: Stojící mužský akt, rudka a zřejmě druhotně tužka, Mužská postava v obrysové linii, rudka a žlutá křída, Dětská tvář, žlutá křída.
Sigla,sign.vlastn.OLA001 J V 51.778/ 41
Elektron.přístupbarokní kresba (41r)
Elektron.přístupbarokní kresba (41v)