Katalog Vědecké knihovny v Olomouci, báze SVK01, záznam 000873429

Navigace: https://aleph.vkol.cz/pub / svk01 / 00087xxxx / 0008734xx / 000873429.htm

Chcete-li získat tento dokument, vstupte přímo do katalogu. Získat dokument z katalogu.
If you want to get more information about the document, enter the online catalog. Get the item from catalog.

Názvové údajeDvě skupiny mužských aktů a studie ruky.
Všeobecná pozn.(pravá část versa) Skupina mužských aktů a studie ruky.
Všeobecná pozn.Další varinata řešení figurální skupiny pro kompozici Kristus a malomocní na rectu.
Všeobecná pozn.Dvě vzájemně nezávislé skupiny figur, převráceně rozložené po ploše recta jsou velmi pravděpodobně studiemi pro kompozici Kristus a malomocní (Luk 17,12, Mk 1,40). V dosud známém Paganiho díle se s tímto tematem nesetkáváme, ovšem značnou afinitu vykazuje kompozice Vyléčení nevidomého, ostatně i motivicky blízká, z Galleria Sabauda v Turíně (Cottino 1991). V řešení turínského obrazu se objevuje i detail ruky slepce držícího hůl. Vzájemná příbuznost kresby, kterou můžeme datovat zhruba do závěru první poloviny 80. let (okolo a po roce 1683) a obrazu z Turína, zřejmě dovoluje datovat i nedávno Paganimu připsaný obraz Vyléčení nevidomého (La guarigione del cieco) do stejného období.
Všeobecná pozn.Filigrán:18
Všeobecná pozn.Kresba versa je nepochybně variantou řešení figurální skupiny malomocných z předcházející kompozice. Není bez zajímavosti, že centrální figura starce v typu, poloze těla a gestikulaci rukou téměř shodně odpovídá centrální figuře dalšího, nedávno Paganimu připsaného obrazu s námětem Dvou svatých poustevníků (Due santi eremiti) ze sbírky v Miláně (Cottino 1991). V každém případě tato shoda potvrzuje plné připsání zajímavého obrazu ruce Paola Paganiho a zároveň dovoluje uvažovat o časovém zařazení obrazu opět do závěru první poloviny 80. let seicenta.
Všeobecná pozn.Lit.: Togner 1997, A 3.
Všeobecná pozn.Pero hnědě lavírované, studie ruky rudka a pero v tmavohnědém tónu. V pravém horním rohu paginace perem: 5. List č. 38/5.
Všeobecná pozn.Pero hnědě lavírované, studie ruky rudka. List č.38/7.
Všeobecná pozn.Pero hnědě lavírované, v případě studie ruky rudka a pero, bílý papír 435 x 580. V pravém horním rohu paginace perem: 6. List č.38/6.
Všeobecná pozn.Verso (levá část versa): Skupina mužských aktů a studie ruky.
Sigla,sign.vlastn.OLA001 J III 51.727/ 3
Elektron.přístupbarokní kresba (6r)
Elektron.přístupbarokní kresba (6v)
Elektron.přístupbarokní kresba (7r)
Elektron.přístupbarokní kresba (7v8r)