Katalog Vědecké knihovny v Olomouci, báze SVK01, záznam 000873488

Navigace: https://aleph.vkol.cz/pub / svk01 / 00087xxxx / 0008734xx / 000873488.htm

Chcete-li získat tento dokument, vstupte přímo do katalogu. Získat dokument z katalogu.
If you want to get more information about the document, enter the online catalog. Get the item from catalog.

Názvové údajeStudie figurálních seskupení
Všeobecná pozn.Lit.: Togner 1997, A 58.
Všeobecná pozn.Pero v tmavohnědém tónu, doplňováno rudkou na bílém papíře, 430 x 290. V pravém horním rohu paginace perem: 89.List č. 38/89.
Všeobecná pozn.Uvolněný způsob kresby charakteristický pro Paganiho primi pensieri znesnadňuje přesnou identifikaci námětu a není ani zcela jasné, zda se jedná o jeden nebo dva víceméně nezávislé výjevy. Část výjevu vpravo nepochybně souvisí s předcházejícími kresbami (č. 56 našeho souboru) svým společným motivem, zatímco levá část může být interpretována jako další varianta Alexandra Velikého nad mrtvolou Dariovou (č. 33 našeho souboru). V případě versa je kresbami pokryta celá plocha listu, ovšem zde je vzájemná návaznost jednotlivých motivů velmi nepravděpodobná. Mimo tradičních profilů ženských hlav a drobných mužských aktů se zde objevují motivy, které mohou souviset s rectem listu, ale i zřejmě samostatné výjevy. V případě levé strany lze uvažovat o Opilosti Noemově, v případě pravé o Ukládání do hrobu. Drobný a fragmentární text umístěný v pravé horní části opět připomíná sentenci z versa předcházející kresby (č. 56 našeho souboru). Společné motivy s předcházejícími kresbami a blízkost neúplného textového sdělení dovolují předpokládat, že list se nebude časově vzdalovat právě od těchto kreseb a podobně není vyloučeno, že souvisí s výzdobou sala terreny kroměřížského zámku. Tyto předpoklady pak dovolují list datovat do období počátku 90. let.
Všeobecná pozn.Verso: Studie figurálních seskupení, pero šedohnědě lavírované. V horní pravé části listu velmi drobný text stejným perem : ....delle...bagnerai.....la fronte... (?) Filigrán:14
Sigla,sign.vlastn.OLA001 J III 51.727/ 61
Elektron.přístupbarokní kresba (89r)
Elektron.přístupbarokní kresba (89v)