Katalog Vědecké knihovny v Olomouci, báze SVK01, záznam 000875145

Navigace: https://aleph.vkol.cz/pub / svk01 / 00087xxxx / 0008751xx / 000875145.htm

Chcete-li získat tento dokument, vstupte přímo do katalogu. Získat dokument z katalogu.
If you want to get more information about the document, enter the online catalog. Get the item from catalog.

Názvové údajeTři alegorické figury
Všeobecná pozn.List č. 31/40.
Všeobecná pozn.Lit.: často citováno v literatuře na základě archivních pramenů - Pelzel, František Martin: Abbildungen Böhmischer Gelehrten und Künstler, nebst kurzen Nachrichten von Ihren Leben und Werken. IV., Prag 1782, s. 77; Breitenbacher, Antonín: Dějiny arcibiskupské obrazárny v Kroměříži. Kroměříž 1925, s. 65; Páleníček, Ludvík: Výtvarné umění na Kroměřížsku a Zdounecku. Kroměříž 1940, s. 44; Páleníček, Ludvík: Za pochodní krásy. Výtvarný místopis Kroměřížska a Zdounecka. Kroměříž 1945, s. 22; Peřinka, František Václav: Dějiny města Kroměříže. Dějiny let 1619-1695, díl II. Kroměříž 1947, s. 632; Kouřil, Miloš: Nové zprávy o malíři A. M. Lublinském. Sborník památkové péče v Severomoravském kraji, 4, 1979, s. 190.
Všeobecná pozn.Označení tří alegorických figur písmeny E, F, G naznačuje zjevnou souvislost s následujícími listy. Do jisté míry se dá předpokládat i vzájemná návaznost a provázanost všech tří figur, které díky přípisům můžeme interpretovat v posloupnosti Umění upravuje (myšleno je zahradnické umění) Příroda rozvíjí a Přičinlivost dokončuje. Ostatně pohled a postoj obou bočních figur je směrován k personifikaci Přírody. Zatímco kresby recta můžeme považovat za definitivní návrhy pro výzdobu sala terreny kroměřížského zámku, dvě figury na versu jsou spíše příkladem předběžného hledání vhodného figurálního typu pro zobrazení Merkura a patrně ženské bohyně - redimita (ověnčené ?). Ostatně se třemi alegoriemi recta se opět setkáme v realizované podobě soch umístěných v nikách sala tereny kroměřížského zámku.
Všeobecná pozn.Pero v tmavohnědém tónu, světlehnědé lavírování na bílém papíře 190 x 300 mm. V levém horním rohu paginace perem: 31. Jednotlivé figury jsou dole označeny černým perem (zleva) E / ARS Corrigit, F / NATURA, G /Industria perficit.
Všeobecná pozn.V literatuře dobře známé a často citované kresby, které A. M. Lublinský realizoval na objednávku biskupa Karla z Lichtensteinu-Castelcorna v 80. letech 17. století. Ve všech případech ovšem byly kresby určené jako návrhy pro sochařskou výzdobu považovány za ztracené. Na výzvu biskupa začal Lublinský od roku 1687 pracovat na návrzích pro sochařskou výzdobu, jednak pro sala terrenu kroměřížského zámku, jednak pro doplňující výzdobu Libosadu, dnešní Květné zahrady v Kroměříži.
Všeobecná pozn.Verso: dvě alegorické figury, stejná technika. U levé figury texty: indicat post se /collectis ab alijs // ingredere / hospes / et fovere // audita lustra. U pravé figury: Redimita .../ Redimita...
Sigla,sign.vlastn.OLA001 J II 51.711/ 60