Katalog Vědecké knihovny v Olomouci, báze SVK01, záznam 001043754

Navigace: https://aleph.vkol.cz/pub / svk01 / 00104xxxx / 0010437xx / 001043754.htm

Chcete-li získat tento dokument, vstupte přímo do katalogu. Získat dokument z katalogu.
If you want to get more information about the document, enter the online catalog. Get the item from catalog.

HZ-Osobní jménoChateaubriand, François-René de, 1768-1848
Názvové údajeAtala, Ou Les Amours De Deux Sauvages Dans Le Désert / Par F. A. Chateau-Briand
Údaje o vydání[1. vydání]
Nakladatel.údajeDresde : Chez Les Freres Walther, 1801
Údaje fyz.popisu125 s. ; 8°, 166 × 107 × 13 mm
Všeobecná pozn.Příběh Ataly začal Chateaubriand psát v londýnském exilu a byl původně včleněn do anglického vydání Génie du christianisme (Duch křesťanství). Po návratu do Francie se Chateaubrinad rozhodl Atalu vyčlenit a vydal jej v roce 1801 zvlášť. Kniha zaznamenala obrovský úspěch a Chateaubriand se stal přes noc francouzskou literární hvězdou. Příběh lásky dvou divochů vycházel vstříc podvědomé touze západoevropské společnosti v době porevoluční napoleonské konsolidace zároveň napoleonských výbojů. Atala byla křesťanka, její partner indián Šakta byl ovlivněn západní civilizací. Chateaubriand líčí jejich příběh na pozadí konfliktu mezi přírodní přirozeností a kulturou, kterou představuje náboženství, tedy křesťanství. Pro francouzské čtenáře byly navíc velmi přitažlivé exteriéry románu, který se odehrával v Americe. Nové zemi svobody, jež měla na počátku 19. století s Francií úzké emocionální vazby. Děj se odehrává v povodí řeky Mississipi, které Chateaubriand nikdy nenavštívil. Ovšem o to více mohl dát prostor svému brilantnímu literárnímu talentu a obrazotvornosti. Chateaubriand doslova oplýval schopností vyvolat pocity, provázet čtenáře příběhem, přemístit čtenáře do jiných dimenzí, okouzlit jej, omámit. Dokázal přenést emoce.
Citace a odkazyHrbáčová, Jana, ed. a Krušinský, Rostislav, ed. Chrám věd a múz: 450 let Vědecké knihovny v Olomouci, kat. č. 143, s. 234.
*Pozn.o hist.vlast.Na titulním listu staré razítko Univerzitní knihovny v Olomouci - typ 1 (1773) CAES. REG. BIBLIOTHECA OLOMUC.
Pozn.k exemplářiTitulní list s vinětou a linkou nad impresem, následuje úvod a předmluva. Verzály, kustody, signatury, linky, vlys, pozn. pod čarou, záhlaví arabská paginace v horních rozích.
Pozn.o vazběSoudobá vazba - lepenkové desky potažené šedým papírem, hřbet se štítkem s vyzlacenými bibliografickými údaji
Sigla,sign.vlastn.OLA001 31.457
Majitel-korpor.(ST)Univerzitní knihovna v Olomouci (Olomouc, Česko)
Místo původu pub.Drážďany Německo
Počet exemplářů1
Elektron.přístupvazba
Elektron.přístuptitulní list
Elektron.přístupfolio A2
Elektron.přístuparchiv31457