Katalog Vědecké knihovny v Olomouci, báze SVK01, záznam 001046742

Navigace: https://aleph.vkol.cz/pub / svk01 / 00104xxxx / 0010467xx / 001046742.htm

Chcete-li získat tento dokument, vstupte přímo do katalogu. Získat dokument z katalogu.
If you want to get more information about the document, enter the online catalog. Get the item from catalog.

HZ-Osobní jménoVosáhlo, Jiří
Názvové údajeZa vyšší těžbu uhlí : Ze zkušeností úderky SČSP na dole Stalin / Jiří Vosáhlo ; Závěrečnou kap. Cesta do veliké země naps. Josef Tichý
Údaje o vydání2. vyd.
Nakladatel.údajePraha : Svět sovětů, 1952 (Svoboda 8)
Údaje fyz.popisu54, [1] s. ; 8°
Všeobecná pozn.Vyd. Sv. čs.-sovět. přát.
Všeobecná pozn.5400 výt.
ResuméBeletristická reportáž o tom, jak v září 1951 vznikala na dole J.V. Stalin v Hrušově úderka brigádníků-příslušníků nejrůznějších povolání a z nejrůznejších krajů republiky. Ukazuje, jak komunisté v úderce pečovali o zpevňování kolektivu a pracovní kázně, povzbuzovali k přejímání a plnění stále nových úkolů, jak úderka byla jednou z prvních, které šířily cyklickou organizaci práce a stala se tak nejlepší úderkou na dole, přihlásila se k vzoru sovětských havířů tím, že se stala úderkou SČSP, zaktivizovala skupinu ČSM, zasloužila se o splnění 4. roku 5LP o 27 dní dříve a za rok od příchodu brigádníků na důl byl předák úderky jedním z delegátů SČSP, vyslaných do SSSR.
ResuméPříběh brigádnické úderky Svazu československo-sovětského přátelství na ostravském dole Stalin, která přes nezkušenost svých členů a za nepříznivých pracovních podmínek dosáhla použitím nových pracovních method podle sovětského vzoru pozoruhodných výsledků. Strhla svým příkladem další a zajistila tak dolu vítězství v revírní soutěži. Příběh současně ukazuje, jak význačnou úlohu při zvyšování výkonů a zpevňování norem měla politická práce a stoupající politické uvědomění brigádníků.
VZ-KorporaceSvaz československo-sovětského přátelství
Sigla,sign.vlastn.OLA001 141.935
Počet exemplářů1