Katalog Vědecké knihovny v Olomouci, báze SVK01, záznam 001097819

Navigace: https://aleph.vkol.cz/pub / svk01 / 00109xxxx / 0010978xx / 001097819.htm

Chcete-li získat tento dokument, vstupte přímo do katalogu. Získat dokument z katalogu.
If you want to get more information about the document, enter the online catalog. Get the item from catalog.

HZ-Osobní jménoMarx, Karl, 1818-1883
Názvové údajeDas Kapital : Kritik der politischen Oekonomie Dritter Band, erster Teil. Buch III: Der Gesamtprozess der kapitalistischen Produktion. Kapitel I bis XXVIII / Herausgegeben von Friedrich Engels
Údaje o vydáníSechste Auflage
Nakladatel.údajeHamburg : Otto Meissners Verlag, 1922 (Leipzig : Manuldruck der Spamerschen Buchdruckerei)
Údaje fyz.popisuXXV, 448 s.
Všeobecná pozn.Třetí díl Kapitálu vznikal ve své první fázi v první polovině 60. let 19. století, přičemž dokončen byl v roce 1866. V roce 1867 vyšel první díl Kapitálu, ten nejdůležitější, přičemž v době vydání prvního dílu byl myšlenkově i obsahově celý Kapitál hotov (s výjimkou druhého dílu). Třetí díl pod názvem Celkový proces kapitalistické produkce vyšel poprvé v roce 1894 a to opět redaktorskou péčí Engelse (tentýž výkon podal Engels při přípravě na vydání druhého dílu, jež poprvé vyšlo v roce 1885). Na rozdíl od druhé dílu nejednalo se o práci s fragmenty, ale třetí díl připravil Marx v celku, i když ne zcela. Engels sám v předmluvě k prvnímu vydání z roku 1894 uvádí, že: U třetí knihy existoval jen jeden první koncept, nadto velmi neúplný. Zpravidla byly dost pečlivě zpracovány, většinou i stylisticky vybroušeny, počátky každého jednotlivého oddílu. Ale čím dále se přicházelo, tím více bylo zpracování jen načrtnuto a tím více v něm bylo mezer, tím více odboček k vedlejším otázkám, které se vynořovaly při zkoumání a jejichž definitivní zařazení bylo ponecháno až na pozdější dobu.... Nešlo tedy pouze o redakční práci. Engels zbytek života věnoval dokončení práce na Marxově Kapitálu. Jen připravit třetí díl pro tisk mu trvalo 9 let. Ctitel Marxe a Engelse Lenin napsal, že touto prací na druhém a třetím díle Kapitálu :... zbudoval Engels svému geniálnímu příteli monumentální pomník, na nějž mimoděk vytesal své vlastní jméno.. Při redakční práci na třetím díle začal Engels důsledně promýšlet změny, jimiž procházel kapitalismus po Marxově smrti. Své poznatky zachytil nejen v poznámkách a doplňcích k Marxovu rukopisu, ale i řadě vlastních textů. Engels odhalil, že rozhodující tendencí vývoje kapitalismu v 90. letech 19. století byl příchod monopolů.
Pozn.k exemplářiPředmluva z roku 1894 od Friedricha Engelse, jenž je i sestavovatelem celého díla, na rubu titulního listu napsáno tužkou Náhrada za zabavenou knížku gestapem v roce 1939. 8. 5. 65., obsah, arabské číslování, poznámky pod čarou, fialový papír na předním i zadním přídeští.
Pozn.o vazběLepenka potažená zeleným anglickým plátnem, hřbet a rohy přední a zadní desky potaženy bordeaux anglickým plátnem, na hřbetu zlaceně bibliografické údaje.
VZ-Osobní jm.Engels, Friedrich, 1820-1895
VZ-Osobní jm.Meissner, Otto,
Sigla,sign.vlastn.OLA001 55.693/ 3(1, 3)
Místo původu pub.Hamburg Německo
Místo původu pub.Lipsko Německo
Počet exemplářů1