Katalog Vědecké knihovny v Olomouci, báze SVK01, záznam 001119492

Navigace: https://aleph22.vkol.cz/pub / svk01 / 00111xxxx / 0011194xx / 001119492.htm

Chcete-li získat tento dokument, vstupte přímo do katalogu. Získat dokument z katalogu.
If you want to get more information about the document, enter the online catalog. Get the item from catalog.

Kód předm.kateg.094 Staré tisky
Názvové údajeExtract derer von einem hochlöblichen kais. königl. Landes Gubernio im Marggrafthum Mähren vom I.ten Octobris April bis Ende Decembris des 1764. ten Jahrs Kund gemachten Circular Verordnungen, und Patenten...
Nakladatel.údajeBrünn : [s.n.], 1764
Údaje fyz.popisu[6] s. 2°(4°), 31,5 × 20 × 0,1 cm
Všeobecná pozn.Extraktem se nazývaly tištěné čtvrtletní seznamy cirkulárních nařízení a patentů, které byly vydány centrálním zeměpanským úřadem na základě panovníkovy vůle. Iniciací pro vyhotovování takovýchto extraktů byl reskript císařovny Marie-Terezie z dubna 1749. Tímto císařským normativem vznikla písemnost, která měla podrobněji informovat obyvatelstvo. Extrakty vznikaly 4x do roka, za každé čtvrtletí. Extrakty byly zasílány krajským úřadům a odtud dále distribuovány na magistráty a vrchnostenské úřady.
Pozn.k exemplářiExtrakt nařízení, patentů a dalších normativů, jež vydalo gubernium od 1. října do 31. prosince 1764. V horní části titulního listu obraz orlice se dvěma žezly v pařátech s nápisem Sub umbra alarum tuarum. Vlastní text začíná zvýrazněným tištěným slovem EXTRAKT, pod ním, vysvětlení, že jde o extrakt z normativů za určité časové období (říjen-prosinec 1764), pod tím očíslovaný seznam expedovaných cirkulárních nařízení a patentů, obsah jednotlivých normativů je shrnut do krátkého výtahu. Stylizace textu je objektivní, bez příkazu. Datovací formule začíná slovem Gegeben a sestává se z místa vydání a časových údajů (vše vypsáno slovem). Pod datem vydavatel (moravské gubernium) s podpisem zemského hejtmana Franz Anton Graf von Schrattenbach, dále je obsažen zdobený kruh s písmeny L.S.=Loco sigili, pod ním podpis sekretáře úřadu Martina Wenzla Schostalla.
Pozn.o vazběBez desek.
VZ-Osobní jm.Schrattenbach, Anton Franz, hrabě, zemský úředník (1712-1783)
VZ-Osobní jm.Schostall, Wenzl Martin zemský úředník
Označení - staré tiskyRP
Sigla,sign.vlastn.OLA001 II 950.320
Místo původu pub.Brno Česko
Počet exemplářů1