Katalog Vědecké knihovny v Olomouci, báze SVK01, záznam 001168273

Navigace: https://aleph.vkol.cz/pub / svk01 / 00116xxxx / 0011682xx / 001168273.htm

Chcete-li získat tento dokument, vstupte přímo do katalogu. Získat dokument z katalogu.
If you want to get more information about the document, enter the online catalog. Get the item from catalog.

HZ-Osobní jménoChampollion, Jean-François, 1790-1832
Názvové údajePrécis du système hiéroglyphique des anciens Égyptiens...
Údaje o vydání1. vyd.
Nakladatel.údajeA Paris: chez Treuttel et Würtz, Libr., rue de Bourbon. A Strasbourg et à Londres, même Maison de commerce, 1824
Údaje fyz.popisuXVI, 408, [2] s. 16 tab. 245 × 155 × 45 mm
Všeobecná pozn.Na počátku moderní egyptologie stála osobnost francouzského vědce Jeana-Françoise Champolliona (1790-1832). Tento jazykový génius se již ve svých 18 letech stal členem akademie věd a patřil k podporovatelům napoleonské politiky. Odborné podklady a prameny z císařovy egyptské výpravy vedly vědce k bádání o staroegyptských dějinách. Jedním z klíčových pramenů byl i nález tzv. Rossetské desky, která nakonec skončila v anglických rukách. Nevelká čedičová stéla zachycovala tři různé druhy nápisů hieroglyfickým, démotickým a řeckým písmem. Champollion nejdříve studoval démotické písmo, poté hieroglyfy a podařilo se mu komplexně rozluštit systém egyptského písma. Přišel na to, že ve staroegyptském písmu se s výjimkou vlastních jmen nevyskytovaly samohlásky. Objevil vzájemný vztah mezi různými druhy písem (hieroglyfickým, démotickým a hieratickým). 23. září 1822 pak výsledky svého bádání zveřejnil a toto datum se symbolicky považuje za zrod moderní egyptologie. Tisk Précis du système hiéroglyphique des anciens Égyptiens uložený ve VKOL je prvním vydáním Champollionovy přelomové práce.
*Pozn.o hist.vlast.Na titulním listu razítko CAES. REG. BIBLIOTHECA OLOMUC..
*Pozn.o hist.vlast.Na přídeští nalepen modrý štítek: Ex dono Domini Eduardi Loberi Baronis de Locella.
Pozn.k exemplářiNa titulním listu vlastnické razítko olomoucké univerzitní knihovny a viněta. Patitul, Champollionova dedikace králi, předmluva, poznámky pod čarou, arabské číslování, linky. Celkem 16 celostránkových litografií (některé signovány C. Molte), vzadu obsah.
Pozn.o vazběVazba papírová obálka v okrové barvě, na hřbetu dva štítky, jede s bibliografickými údaji, druhý se starou signaturou.
Citace a odkazyHrbáčová, Jana, ed. a Krušinský, Rostislav, ed. Chrám věd a múz: 450 let Vědecké knihovny v Olomouci, kat. č. 85, s. 145-146.
VZ-Osobní jm.Molte, C. ill
Sigla,sign.vlastn.OLA001 26.539
Majitel-osoba (ST)Locella, Eduard svobodný pán
Majitel-korpor.(ST)Univerzitní knihovna v Olomouci (Olomouc, Česko)
Místo původu pub.Paříž Francie
Počet exemplářů1
Elektron.přístupvazba
Elektron.přístuptitulní list
Elektron.přístupfolio A
Elektron.přístuparchiv26539