Katalog Vědecké knihovny v Olomouci, báze SVK01, záznam 001169546

Navigace: https://aleph.vkol.cz/pub / svk01 / 00116xxxx / 0011695xx / 001169546.htm

Chcete-li získat tento dokument, vstupte přímo do katalogu. Získat dokument z katalogu.
If you want to get more information about the document, enter the online catalog. Get the item from catalog.

Názvové údajeDEFILIRUNG DER BÜRGER=CORPS ÜBER DEN BURGPLATZ. Zum Andenken der höchst erfreulichen Ankunft Seiner Majestät des Kaisers Franz des Ersten, mit Ihro Majestät der Kaiserinn Caroline Auguste von der Sommer=Residenz Schönbrunn in der Hof=Burg der k.k. Haupt und Residenzstadt Wien am 17ten November 1831 [grafika]
Varianta názvuDEFILIRUNG DER BÜRGER=CORPS ÜBER DEN BURGPLATZ
Nakladatel.údajeWien : herausgegeben von Fr. Hütter senior, 1832
Údaje fyz.popisu2 l. litografie 580 × 840 mm
Všeobecná pozn.Dvě kolorované litografie Hofburgu znázorňují příjezd panovnického páru rakouského císaře a českého krále Františka I. (1768-1835) a jeho choti Karolíny Augusty z rodu Wittelsbachů (1792-1873) z letního sídla v Schönbrunnu do císařského paláce v Hofburgu.
*Pozn.o hist.vlast.Na litografiích vpisek: Ex munificentia Summi Imperantis Ferdinand I. - 1837.
Pozn.k exemplářiSoubor dvou kolorovaných litografií. První litografie znázorňuje příjezd císařského páru v kočáře s ozbrojenou jízdou. Vidíme mašírující pěší vojsko kráčející po dnešním Náměstí hrdinů (Heldenplatz) skrze klasicistní Vnější hradní bránu (Äußeres Burgtor), v pozadí se nachází silueta kostela Karla Boromejského (Karlskirche) na Karlově náměstí. Celý výjev dekoruje jásající vídeňské měšťanstvo vítající svého biedermaierovského panovníka. Druhá litografie je pokračováním příjezdové trasy. Tentokráte představuje hlavní hradní nádvoří „In der Burg“. Na litografii vidíme opět slavnostní jízdu a pěší vojsko, které koná přehlídku na hlavním nádvoří, císařský pár ji sleduje z okna ve Švýcarském křídle. Vojsko pochoduje ven z nádvoří „In der Burg“ přes bránu umístěnou v traktu Říšského kancléřství.
Citace a odkazyHrbáčová, Jana, ed. a Krušinský, Rostislav, ed. Chrám věd a múz: 450 let Vědecké knihovny v Olomouci, kat. č. 77, s. 132-133.
VZ-Osobní jm.Hütter, Franz
Sigla,sign.vlastn.OLA001 V 51.951
Majitel-osoba (ST)Ferdinand I. rakouský císař,
Místo původu pub.Vídeň Rakousko
Počet exemplářů1