Katalog Vědecké knihovny v Olomouci, báze SVK01, záznam 001371452

Navigace: https://aleph.vkol.cz/pub / svk01 / 00137xxxx / 0013714xx / 001371452.htm

Chcete-li získat tento dokument, vstupte přímo do katalogu. Získat dokument z katalogu.
If you want to get more information about the document, enter the online catalog. Get the item from catalog.

Kód předm.kateg.09 Rukopisy, prvotisky, staré tisky. Vzácná a pozoruhodná díla
Názvové údajeMappamundi [rukopis]
Varianta názvuImago mundi
Varianta názvuKruhová mapa světa
Nakladatel.údaje[Hlohov? ; s. n. asi po 1485]
Údaje fyz.popisu1 fol. : barev. ; list 217 × 162 mm
Všeobecná pozn.Olomouckou kruhovou mapu světa (tzv. mappamundi) dnes můžeme označit za nenápadný a zcela opomíjený skvost středověké kartografie, který je nejen v rámci České republiky unikátní. Přispívá k tomu i skutečnost, že se tato rukopisná mapa pocházející z konce 15. století svými některými zvláštnostmi vymyká z obvyklého okruhu dochovaných středověkých map. Kombinuje totiž několik typů tzv. středověkých neschématických mappaemundi, označovaných tradičně jako T-O mapy. Podle tradičních znaků patří olomoucká mezi tzv. přechodné mapy, jejichž počet je celosvětově odhadován na přibližně čtyřicet exemplářů (pro 15. století asi 20). Zvláštností mapy jsou netradičně zakreslené klimatické zóny i jejich počet. Jednotlivá pásma od sebe oddělují červené obloukově zakřivené rovnoběžkové linie zohledňující kulatost Země, které jsou na severu náhle deformovány. Oproti jiným rovněž vybočuje svou jedinečnou orientací. Pro mappaemundi je totiž typická východní orientace (východ mapy je nahoře). Tato je však orientována západně.
Společně s:Přívazek k: M I 155
Citace a odkazyMayer: Mittelalterliche Weltharten, 1932
Citace a odkazyHarley a Woodward: The history of cartography, 1987
Citace a odkazyGlonek: Nejstarší mapa ve sbírkách, 2007
Citace a odkazyHrbáčová, Jana, ed. a Krušinský, Rostislav, ed. Chrám věd a múz: 450 let Vědecké knihovny v Olomouci, kat. č. 172, s. 286-289.
Citace a odkazyBoháček a Čáda: Beschreibung der mittelalterlichen, č. 27
Pozn.k exemplářiMapa kreslená na listu o rozměrech 217 × 162 mm se nacházela na zadním přídeští konvolutu ukrývajícího soubor 27 teologických traktátů z druhé poloviny 15. století, s nimiž mapa, zdá se, přímo nesouvisí. V roce 2015 však byla kvůli zcela nevhodné původní adjustaci z kodexu vyjmuta. Patrně vznikla v některém slezském františkánském klášteře někdy po roce 1485, na což nepřímo odkazuje i obsah kodexu, pozdně gotická vazba s emblémem tzv. bernardinského slunce nebo analýza obsažených filigránů, ale i husté nakupení zeměpisných údajů v oblasti střední Evropy. Filigrán volské hlavy s křížem a korunou objevující se přímo na listu s mapou umožňuje klást její vznik patrně do útrob františkánského kláštera v Hlohově, kde vznikly i některé rukopisné texty z konvolutu. Mapa o průměru 15 cm je různě kolorována, veškeré vodstvo je zakresleno modře s výjimkou Rudého moře, tradičně ztvárněného červeně, jak je u mappaemundi obvyklé. Červeně jsou zaznačeny i jednotlivé „státní“ celky, často doprovázené symbolem královské koruny, klimatické linie nebo značná část popisného textu (názvy řek, horstev či typy větrů po obvodu mapy). Žlutozeleně jsou potom načrtnuta horská pásma. Mapa obsahuje přibližně 220 geografických názvů.
Elektron.přístupDigitalizovaný dokument
Sigla,sign.vlastn.OLA001 M I 155/ přív. 1