Katalog Vědecké knihovny v Olomouci, báze SVK06, záznam 000304158

Navigace: http://aleph.vkol.cz/pub / svk06 / 00030xxxx / 0003041xx / 000304158.htm

Chcete-li získat tento dokument, vstupte přímo do katalogu. Získat dokument z katalogu.
If you want to get more information about the document, enter the online catalog. Get the item from catalog.

FormátBK
Návěští-----nam--22--------450-
Identif.č.záznamuupv000304158
Datum+čas posl.zpr.20131206
Všeob.údaje zprac.20090420d2013----km-y0czey0103----ba
Jazyk popisné jedn.cze
Země vydání dokum.CZ
Název a odpovědnostZpůsob výroby fermentovaného syrovátkového nápoje s laktulosou Process for preparing fermented whey beverage with lactulose
Nakladatelské údajePraha Úřad průmyslového vlastnictví 2013
Obecné poznámkyČíslo přihlášky: 2009-247
Obecné poznámkyDatum podání přihlášky: 20090420
Obecné poznámkyDatum zveřejnění přihlášky: 20131127
Anotace, referátZpůsob výroby fermentovaného syrovátkového nápoje s laktulosou probíhá tak, že se zahuštěná deproteinovaná syrovátka alkalizuje přídavkem vodného roztoku hydroxidu na pH 11,0.+-.0,2, šetrně parciálně izomeruje při teplotě 70,0.+-. 2 .degree.C, rychle ochladí na 20.+-.3 .degree.C a neutralizuje přídavkem kyseliny. Surový izomerát se zahřívá na 50 až 70 .degree.C, přidá se směs aktivního uhlí a křemeliny a po cca 1 hodině zfiltruje a ochladí. Rafinovaný izomerát má světle žlutou barvu, nasládlou chuť a obsahuje 6,0 až 9,0 % hmotn. laktosy a 2,0 až 5,0 % hmotn. laktulosy. Rafinovaný izomerát se smíchá s 1 až 3 díly sladké syrovátky, pasterizuje, zaočkuje inokulem bakterií mléčného kvašení a fermentuje za optimálních podmínek pro daný mikroorganismus, až se dosáhne pH 4,2 až 4,7. Získaný produkt je zakalený, běložluté barvy, kyselé chuti s charakteristickou vůní zakysaných mléčných výrobků, počet živých mikroorganismů v 1 ml je vyšší než 10.sup.6.n., obsahuje 5,0 až 7,0 % hmotn. laktosy, 0,5 až 2,0 % hmotn. laktulosy a 0,5 až 1,0 % hmotn. kyseliny mléčné. Je možno jej dále dochucovat, aromatizovat, barvit přírodními barvivy, popř. obohacovat vitaminy či jinými biologicky aktivními látkami. Objem balení se volí tak, aby při jeho konzumaci bylo dosaženo příjmu doporučené dávky laktulosy cca 3 g/den. cze
Souběžný názevProcess for preparing fermented whey beverage with lactulose
Další system.sel.j.A23C 21/02 MPT
Další system.sel.j.C07H 3/04 MPT
Osobní jm.-sekund.oBohačenko Ivan Praha 9 (CZ) p
Osobní jm.-sekund.oNovotný Jaroslav Římská 2135/45, Praha 2 12000 (CZ) z
Osobní jm.-sekund.oPinkrová Jitka Praha 10 (CZ) p
Osobní jm.-sekund.oRoubal Petr Praha 8 (CZ) p
Osobní jm.-sekund.oVavreinová Slavomíra Praha 2 - Nové Město (CZ) p
Korpor.,akce-sek.o.Výzkumný ústav mlékárenský s.r.o. Praha 6 (CZ) m
Korpor.,akce-sek.o.Výzkumný ústav potravinářský Praha v.v.i. Praha 10 (CZ) m
Zdroj.pův.katalog.CZ ÚPV 20131127
Zdroj.pův.katalog.CZ OLA001 20131206
Sigla,sign.vlastn.OLA001 304158
Počet exemplářů1
Logická bázeB6
Katalogizátor20131206 SVK06 1138